igen, sajnos az én egyik lovam is ilyen. és néha olyasmitől is megijed, amire nem is gondolnék (felröppenő veréb, hófolt, virág, stb.). ha már néz valamit, vagy megijedt, akkor kell a legrövidebbre zárni az ügyet és határozottan ellovagolni az olyan dolgok mellett, amitől fél. én ha tehetem kerülöm a zűrös helyzeteket, ahol tudom, hogy sok mindentől megijedne (pl szüreti bálba nem tudnék vele menni). Ha kanca, akkor javulhat a helyzet, ha lesz csikója (persze ezzel nem arra akarlak biztatni, hogy szaporíts, de tényleg beválik, saját tapasztalat, fogathajtásban is a jónak ígérkező kancákat 2-3x csikóztatják, mielőtt komolyan foglalkoznának vele, mert attól sokat "higgad"). ha herélt, akkor ezzel nincs mit tenni, megijedni meg fog, annyit tudsz elérni, hogy ilyenkor ne forduljon vissza, ne lőjön ki, stb.
amúgy néha hiszti, mert van olyan napja, hogy meg se néz semmit, de néha tényleg nagyon tud félni, a térdeim közt érzem, ahogy hevesen ver a szíve!
Ahogy az előző írta, a legfontosabb, hogy tudd, mikor ijedt meg, és mikor hisztizik. A nagyon félős lovak nagy része csak hisztizik, mert rájön, hogy el tudja hitetni a gazdájával, hogy ő most aztán pánikol attól, hogy annak a fának le van törve az ága. A francokat, látott már ilyet - határozott előrehajtás, ha kell, pálcával megkocogtatod, érezze, hogy elég volt már a mókából, most munka van, neki pedig mennie kell. Ha te vagy a főnök kettőtök között, és a ló bízik is benned, oda megy, ahova kéred, akkor is, ha bizalmatlankodik valamivel kapcsolatban - a ló menekülő állat, de általánosságban kevés dolog van, amitől úgy tényleg félnek (első néhány vízbe menetel/ugrás, vaddisznó, és társai), nagyon sokszor csak műhiszti az egész: kérdezgeti, hogy muszáj-e ezt most.
Amíg nem muszáj, én nem szállnék le amúgy, mert az pozitív megerősítés: ha feszkózol, leszállok, odaaraszolunk, megnézed, ha még mindig feszkózol, akkor nem muszáj dolgozni, megyünk másfele, el se jövünk eddig, stb-stb.
köszönöm a válaszokat :)
kimentem a loval terepre és amikor jöttünk vissza elszaladt a lába mellett egy nyúl jó azt nem csodálom hogy megijedt de a fóljadarabtól ami nem mozog az üvegtől is megijedt és amikor beértünk a karámba hirteken elkezdett vágtázni ahol midig megy és semmi olyan ninsc amitől félhetne
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!