Mit tegyek? A lovam ha rácsapok a pálcával (mert erősiteni szeretném a csizma segitséget) akkor befeszül, sunyuit és lelassit vagy akár meg is áll. Ha tovább akarom hajtani akkor elkezd tolatni . Mit csináljak?
Ha legközelebb elkezd hátrálni, akkor léptesd hátra vagy fél lovardán keresztül. Egyszer az egyik lovas elrontott lovát kellett utóidomítanom (apuci kicsi lánya, aki 14 évesen kapott egy cuki kis csikócskát, akiből kevésbé cuki csődör lett) Amikor először ráültem, nem reagált semmilyen segítségre, és csak hátrafele volt hajlandó közlekedni, ez amiatt alakult ki nála, hogy ha bármi nem stimmelt a négyszögben, a lovasa leszállt róla, és nem folytatta lovaglást, sőt meg is dícsérte (nem szándékosan, de a fél vödör répa, meg negyed órás simogatás bőven annak számít szerintem, nem is beszélve eleve a leszállásról) Szóval mikor negyed órás küzdés után is csak vagy 20 métert haladtunk hátra, akkor úgy voltam vele, hogy engem nem zavar az se, ha akár órákon keresztül lovagolok hátrafele, elég hamar megunta, és alattam soha többet nem produkált ilyet.
Persze ez a ló legalább nem volt rosszindulatú, nálatok szerintem alapvető dominancia problémák vannak, mintha azt mondaná a ló, hogyha rámütsz, akkor ledoblak, ez nem helyes. És ezzel természetes nem azt jelentem ki, hogy verni kell, de egy jól időzített korrekciós pálcamozdulat nagyon hasznos lehet, és ennyit minden lónak illik eltűrnie. Szerintem egy ideig futószárazd, nézd meg mit reagál ostorra, ott földön vagy, és ha agresszív lesz, vagy akár neked is ugrik, akkor bízd szakemberre a dolgot, mert ekkor eljön a komoly fegyelmezés ideje, légy ott a lovad mellett ilyenkor, fegyelmezni kell a lovat, de nem verhetik, mert az többet árt az amúgy is instabil kapcsolatotoknak, mint használ. Csendesen megjegyzem, hogy volt egy ostorra folyton bakolással reagáló lovam, sokat futószáraztam, kiderült, hogy ő fél az ostortól, pár hétig úgy futott, hogy egyre közelebb vittem hozzá az ostort, végül teljesen a farára volt eresztve, és ez idő alatt nem ostorral hajtottam, hanem rövid kötéllel, amit körben a lábai felé dobtam, hamar megszokta, hogy ha hajtom, akkor mennie kell nincs mese, és ezután már az ostorral sem volt gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!