Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ti hogy bántok a lovatokkal?

Ti hogy bántok a lovatokkal?

Figyelt kérdés
Én mindig is finoman bántam az általam lovagolt lóval, soha nem voltam vele se erőszakos, se követelőző. Ahova járok, ott azt mondják, hogy a lóval nem suttogni kell, igenis legyek kemény. De én nem tudok az lenni, és mindig inkább "biztatom" a lovat, hogy szívesen megcsinálja azt, amit kérek tőle, és ne azért tegye meg, mert "kötelező". Persze, azért nem hagyom, hogy bármit csináljon, de kedves stílusban irányítom. Igaz, hogy ez így több idő, de legalább nem rugdosom szét az oldalát, és megéri hosszútávon, mert valószínűleg jobb kapcsolatom lesz majd a saját lovammal. Mi a véleményetek?
2014. jan. 3. 16:37
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
70%
én ugyan megkövetelek tőle minden feladatot, pálcával lovagolok, de én sem szeretem az erőszakos embereket. az is bizonyítja az én módszeremet, hogy egy bértartó kért meg, hogy segítsek neki, mert a lova rárúg, ha a hátsó lábát próbálja felvenni. gondolom mondanom se kell. hogy elég erőszakosak azzal a lóval. és lás csodát, 5 percig simogattam, (mindenütt, nem csak a fejét/nyakát) és kissé idegesen bár, de felvehettem lábát. a másikat már önként feladta. szerintem semmit sem old meg az erőszakosság, de kell egy bizonyos határozottság, hiszen egy 500kg-s állatnál nem elég, hogy megdicsérjük a két szép szeméért, aztán csodálkozzunk, hogy mégis miért nem nyergeli fel magát... :)
2014. jan. 3. 16:47
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
több száz kilós állat,nem kell elhajtogatni rajt a lapátot,de ha mondjuk rárúg az emberre és te ennek jelélül odacsapsz kettőt neki,fele annyira sem fogja megérezni,mintha te érezted volna,ha fejbe rúg mondjuk. Van egy hatát mind két irányba,túl durvának sem kell lenni ,de az sem jó ha állandóan "vattaburokban" van tartva,mert akárhogy is ez nem kiscica, ha eléri hogy az ember felé kerekedjen abból Ő fog jobban kijönni fizikailag,idáig nem szabad hagyni fajulni a dolgokat semmiképpen akármennyire odavagy érte. A suttogás meg egy olyan lónál édes kevés,amire felülsz és földhöz akar vágni egyfolytában.
2014. jan. 3. 17:04
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem érted a lényeget. Az, hogy kemény vagy nem egyenlő azzal, hogy szétrugdosod az oldalát. A lónak nem a barátja kell, hogy legyél, hanem a vezetője, mert neked kell döntést hoznod, nem pedig neki. Ez nem durvaságot jelent, hanem azt, hogy mindig egy fokkal keményebbnek kell lenni a lónál. Mert tudod a dominánsabb lovak sem úgy érik el a pozíciójukat, hogy 5 percig simogatják a többit és azok onnantól kezdve alárendelik magukat. A lényeg az egyensúly: el kell várni a lótól, ami adott helyzetben elvárható, ugyanakkor dicsérni is kell minden pozitív próbálkozást.
2014. jan. 3. 17:35
 4/18 A kérdező kommentje:

Persze, amúgy lehet, hogy rosszul fogalmaztam, de én se úgy gondoltam, hogy nagyon agyonbabusgatnám. Egyébként meg én pont, hogy egy ló társa szeretnék lenni, nem elsősorban a vezetője, de nem szeretnék erről vitatkozni, hiszen mindenki máshogy viszonyul a dologhoz.

És köszönöm a válaszokat, véleményeket. :)

2014. jan. 3. 17:46
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Ez a "társ" egy olyan dolog, amit egy ember megért, a ló meg nem. A lovak a hierarchikus rendszert ismerik csak. Vagy fölötte vagy, vagy alatta ebben a rendben, "társa" biztosan nem.
2014. jan. 3. 18:54
 6/18 anonim ***** válasza:
bizony. Határozottság ès durvaság között nagy különbség van. az utolsónak igaza van, vagy alatta vagy vagy fölötte. Attól még mert fölötte vagy (az màr régen rossz ha a hierarchia szerint alatta) lehetsz vele jó kapcsolatban, lehet a barátod. hiszen a fônököddel is lehetsz nagyon jó viszonyban ha jól bánik veled, barátodnak tekintheted, megbízhatsz benne ...stb:)
2014. jan. 3. 19:43
 7/18 x) ***** válasza:
Igazából szerintem a lovazásnál mindig az aranyközéputat kell keresni. Akkor teszel a legjobbat a lovadnak, ha mindig tudod, hogy adott helyzetben kicsit keményebbnek kell lenned, vagy inkább bátorítanod kell a lovat. Éppen annyira kell "erőszakosnak" lenni, hogy a lovad tiszteljen, tudja hol a határ, de bízzon benned és ne féljen tőled.
2014. jan. 3. 21:53
 8/18 anonim ***** válasza:

Tegnap a lovacskám rám rúgott.. (régen nem csinált ilyet..) a farára csaptam meg ordibáltam vele egy sort.. utána olyan bűnbánóan viselkedett hogy hihetetlen..(ha hangosan szólok rá neki az szinte trauma) 15éves vagyok a ló 14éve áll a család tulajdonában 3éve önnállóan látom őt el (etetés, itatás, almozás, bálákat hordok vele, ekézek vele stb..)szóval elég jól érti a legapróbb jelzéseimet is.. konkrétan csak rá gondolok merre akarok menni és tudja.:3

Viszont ha idegen lóhoz kerülök akkor mindenképp határozott de finom vagyok.. amíg ő r.hadék velem én is vele.. ha ő egy tündéri teremtés akkor én is..

2014. jan. 4. 10:09
 9/18 anonim ***** válasza:
Ha te nem a vezetője akarsz lenni akkor inkább hagyd az egészet. A lovaknál nincsenek egyenrangú felek, vagy te vagy feljebb, vagy a ló. Ha te nem akarsz, akkor egyértelműen a ló fogja átvenni ezt a szerepet és az neked nagyon kellemetlen tud lenni. Tudod, ő nem biztatni fog téged meg simogatni 5 percig meg ilyen hülyeségek ha nem azt csinálod, ami neki tetszik. Ettől függetlenül mindig csak annyira kell durván bánni vele, amennyire muszáj, tehát sokszor kimondottan finoman is lehet vele bánni, ha mondjuk arrébb megy, ha csak a kisujjaddal hozzáérsz. De ha nem, és elkezd beszorítani a sarokba akkor nagyon keményen kell vele bánni, hogy tudja, te vagy a főnök, és ő fog rosszabbul járni, ha nem csinálja, amit kérsz. Rá lehet venni dolgokra kedvességgel, simogatással is, csak akkor nem tisztel, hanem megtűr, de amikor úgy gondolja, átveszi az irányítást. Ha ez a cél, hát hajrá.
2014. jan. 4. 10:21
 10/18 anonim ***** válasza:
Ja és első: ha rúg, hisztizik és te simogatod akkor abból mit tanul a ló? Ha úgy viselkedek, mint egy elmebeteg, simogatást kapok. Szóval megerősítetted a viselkedését, tanítottad, hogy máskor is rugdosson.
2014. jan. 4. 10:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!