Van itt valaki, akinek Shagya-arab lova van? Vélemények, élmények, tapasztalatok vele kapcsolatban?
Nekem személy szerint nincs és nem is volt (sajnos), de egy közeli barátomnak van egy shagya kancája. Nagyon pörgős egy jószág, kiszaladna veled a világból is, viszont emellett piszok könnyen kezelhető. A legeszeveszettebb vágtában és szempillantás alatt reagál minden egyes rezdülésre.
Hébe hóba kocsizzák is...Egyedül olyan helyeken elhúzza a lovaskocsit, ahol a két hidegvérű már vért izzad. Ennek meg már "szikrázik" a patkója, de beszellemül és szépen felslattyog. :)
Régóta lovagolok shagyákat, most csak a két sajátomat, de volt már dolgom jó párral.
Általánosságban elmondható, hogy pörgősek, ugyanakkor - ha nem volt rossz élményük az emberrel - hihetetlenül együttműködők tudnak lenni. Tapasztalatlan lovasnak érzékenységük és pörgősségük miatt nem valók, gyakorlott, finom kezű lovassal a csillagot is lehozzák az égről, ha kell.
Fáradhatatlan fajta, tipikusan az a ló, amelyik a lelkét kiteszi a lovasáért és szinte korlátlanul képesek dolgozni.
Legtöbb egygazdás lovat a sagyák között láttam, de ez nem jelenti azt, hogy mind olyan.
Ridegben vannak tartva a shagyáim, nyáron teljesen fedél nélkül, legelőn, most nagy karámban és van nekik három oldalról védett beálló, annyit mozognak, amennyit nem szégyellnek - és valóban, teljesen maguktól is szoktak rohangálni a karámban - de ma is fél órát ügettem meg vágtáztam a fiatalabbal, mire kezdett kicsit engedni, kiszaladta az "istállógőzt" - innentől lehetett vele tisztességgel dolgozni.
Ha több lóval vagyunk kinn terepen, előjön benne a versenyszellem egy-egy nagyobb vágtánál, de ha kell, könnyedén tartom a sor legvégén, nem előz, nem bohóckodik, semmi rosszat nem tesz. Persze ha engedem, legyorsulja a többit :-)
Amúgy meg olyanok, mint a kezes bárányok, soha még rúgós, harapós, problémás természetű shagyával nem találkoztam. Az ötéves lányom, amikor végzek a lovaglással, jön segíteni rendbe tenni a lovat, nemes egyszerűséggel beül a hasa alá, úgy operálja le az ínvédőket. A ló meg se moccan. :-) Tényleg hihetetlenül jó fejek, imádom őket! De amolyan igazi finomhangolású lovak, finom a szájuk, finom az oldaluk, nem szabad velük erőteljesebben bánni. Mindent megértenek apró mozdulatból is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!