Parelli lovaglás?
Repülőt szeretnék vezetni, először persze megnézném a műszerfalat, pontosan mit figyeljek rajta? Ha kérhetem értelmes és hasznos válaszokat kérnék!
Hát pont ennyire lehet hasznos válaszokat adni. Mikor értitek már meg végre, hogy a lókiképzés - tök mindegy, hogy parelli-módszer, vagy angol, vagy western vagy bármi - SZAKTUDÁST!!!! igényel. Nem vágatnád le a hajad egy nem képzett fodrásszal, nem ülnél be olyan autóba, amelyet jogosítvány nélküli ember vezet, nem engednéd, hogy orvos helyett mondjuk a helyi hentes vegye ki a vakbeledet, akkor hogy képzeled, hogy mindenféle tudás nélkül majd lovat fogsz képezni, akármilyen módszerrel is?
Gabkának igaza van.
De azért írok neked egy kis útmutatót.
1) olvass el egy lovak etológiájával foglalkozó könyvet, mert ezen alapul az egész
2) fogd fel :)
3) olvass utána a 7játéknak, és azok hátterének
4) nézz dvd-ket a 7 játékról
5) azt hiszed, hogy most már neki állhatsz, de inkább ne
6) már rég megvan a répabotod és az első csomózott kötőféked :D
7) keress hazai szaktekintélyeket, esetleg vedd fel a kapcsolatot a Fiatal Szabadonidomítók Közösségével
Amúgy az a legjobb, ha valaki hozzáértőhöz fordulsz, aki ezzel foglalkozik, és eleinte közösen dolgoztok a lóval, mert gyakorlatban mutatkozik meg jobban az, amit a DVD-ken láttál. A másik az, hogy ezen videók töbsbége csalóka, azokat évek óta képzett lovakkal veszik fel, betéve tudják mikor mit szeretne a trénerük.
Idő és türelem kell hozzá.
miért gondolja mindenki azt, hogy minden ló SZAKSZERŰEN van lovagolva/belovagolva? gondoljátok hogy falun mindenki több 10 ezreket fizet azért, hogy valaki, akinek papírja van róla megtanítsa a lónak azt, amit meg tud a gazdája is? és mi van azokkal a lovakkal? ugyan úgy elhúzzák a kocsit, ugyan úgy lovagolják őket, és semmi bajuk nincs. na persze nem versenyszerű lovaglásra gondolok, csak sima hobbira. nem értem mi azzal a baj, ha saját magam tanítom meg a lovamnak azt amit szeretnék, hogy hobbi szinten tudjon(ami a hobbinál szerintem azt jelenti, hogy 3 alapjármód, irányítás meglegyen és kész. minek is több?) itt vagyok 16 évesen, most lovagoltam be egy 14 éves lovat, köszönjük jól vagyunk, hobbira tökéletes a ló.
kérdezőnek: a parelli 7 játékkal kezd. itt van róla egy videó: http://www.youtube.com/watch?v=R_GEc1uuk-0 ezzel kell kezdeni, mindennek az alapja ugye a bizalom, hogy a ló elismerje hogy fölötte állsz. ezekkel a jtékokkal érheted el ezt.
ja, jöhetnek a lepontozások! :)
Kedves 3-mas!
Én is falun lovagolok, falusi lovakkal és falusi "libakergető" versenyeken is indulok velük.
Egész eddig elvoltam én is azon a szinten, hogy megy alattam a ló 3 jármódban, ha menőkésebb néha veszekszünk.. terepezgetünk stb.
DE mióta ültem jól belovagolt lovakon, olvastam rengeteg szakirodalmat, hogy miért számít a helyes belovaglás azóta én is arra törekszem, hogy a lovam helyesen lovagoljam falun is, terepen is és az idomítás jelentősége még ezeken a kis ügyességi versenyeken is meglátszik.
Az hogy ráülsz nem dob le, jobbra húzod jobbra megy, balra húzod balra megy még nem egyenlő a belovaglással.
A parellinél meg igen is utána kell olvasni, hogy mi hogyan működik, mert hallottam olyanról, hogy nem megfelelően lett reagálva a ló jelzésére és az illető kórházban kötött ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!