Miért ellenkezik a lovam eggyik napròl a másikra?
Figyelt kérdés
szokatlanul ideges volt a lovam,aki egy 9éves szürke ìkanca.Nagyon szelíd,bùjòs nyugodt lò.Az istàllòban folyton a földet kaparta,nyergelni is nehezen hagyta magàt.Kivittem egy legleőre ahol futòszàraztunk 15percet,majd ràültem.Munka közben folyton megàllt,és idegesen legelni kezdett,ùgy mint aki 3hete nem evett.Mikor sarkallram hogy induljon,ellenkezett,tovàbb legelt,majd elrohant velem mint a szél közben folyton bakolt.Alig tudtam megàllìtani..félelmetes volt.Mi lehet ennek az oka?2013. nov. 13. 22:28
1/4 anonim válasza:
Lehet, hogy simán rossz napja volt, vagy sárlik. Vagy nem mozgott előtte sokáig, és muszáj volt kiengednie az istállógőzt. Ha előtte napokig nincs lovagolva, többet futószárazd, hogy ne alattad hisztizzen. Az én lovam is ilyen, általában halál rendes, nyugodt ló, egy szál nyakmadzaggal meg tudom állítani akármikor, nyergeléskor ki se kell kötni, simán a lovarda udvarán ott lehet hagyni és elálldogál, de vannak olyan napjai, mikor egyszerűen látszik rajta, hogy ma idegbeteg. Általában hirtelen lehűlésekkor csinálja ezt, nem hagyja magát nyergelni, én kikötve nyergelek, de összevissza forog, eltépi a kötelet, ha futószárazom nincs vele baj, csak szalad, de ha felülök addig ágaskodik, meg bakol, ameddig bírom, utána meg rohan körbe a pályán de senki nem bírja megfogni, pedig általában szóra odajön. Az ilyen napokon sokszor van, hogy lenyergelem, és kiteszem a karámba, hagyom. De van, hogy ilyenkor leszállok, és csak parellizünk kicsit, földről dolgozunk, hogy megnyugodjon valamennyire, rám figyeljen, és akkor be is fejezem a munkát, mehet karámba tombolni. Sokkal kevesebbet kérek tőle ilyenkor. Persze ha aznap épp ugróedzésünk, vagy versenyünk van, nem mondom le amiatt, mert rosszkedvű a ló, akkor harcolnom kell vele végig. Normális, ha vannak ilyen napjai, ezt el kell neki nézni. (Amíg nem 10 napból 9-en ilyen, mert akkor idomításbeli probléma van, nincs elég jól belovagolva, vagy nem tiszteli a lovast)
2/4 A kérdező kommentje:
köszönöm a vàlaszod! Màs lovasok is az idővàltozàsra gyanakodtak,ùgyhogy biztosan van benne valami..Ùgylàtszik akkor,
ezen tùl kell lenni..Parellis gyakorlat alatt konkrétan mit értesz,és hogyan csinàljam?
2013. nov. 14. 08:22
3/4 A kérdező kommentje:
és mégvalami: ha ilyen hisztis napon lenyergelem,nem fogja ezt összekötni azzal hogy elég kicsit vihàncoljak,és akkor nincs melò mehetek a helyemre?
2013. nov. 14. 08:45
4/4 Valletta válasza:
De igen, ilyenkor nem lenne szabad lenyergelni - inkább az elején felmérni, hogy hogy van aznap a ló, milyen munkát fogsz vele végezni. Ha már az elején feszült, akkor különös figyelmet kell fordítani az ellazítására, a pszichikai felkészítésére, mert csupán az, hogy futószáron rohan 15 percet, nem ér semmit. Az sem baj, ha csak egy óra után nyugszik le, a cél, hogy elérje azt az állapotot, hogy figyel a lovasra vagy a futószárazóra, elengedetten, nyugodtan mozog, itt abba is lehet hagyni a munkát aznapra. Nagyon sokat javít egyébként a ló figyelmén, elengedttségén, munkakészségén, ha kézen dolgozol vele. Ugyan azokat a feladatokat kérheted, amiket nyereg alatt is lovagoltok, illetve taníthatsz neki újakat, olyanokat is, amiket esetleg még nem tudsz lovagolni (pl. hosszhajlítások), mert lovas nélkül könnyebb, és mikor felülsz, a lónak már van fogalma a dologról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!