Fáslizni vagy nem fáslizni?
Munkafáslit nem használok sosem, bár funkciója hasonló az ínvédőhöz, de ha rosszul tekered fel, több kárt okozol, mint hasznot, elszorítod a vért, bedagad a lába... Erről nem is tudok többet.
Istállófáslit mi arra használtunk, hogy volt egy ló aminek a lábára ugróedzés után speciális kenőcsöt kellett kenni, majd reggelig fáslizva maradnia, gondolom az istállófáslit ilyesmikre használják.
Egészséges lábú lónak nincs szüksége fáslira. Te sem fáslizod a bokád, ha nincs semmi baja. Most a fásli egyfajta divat, mert lehet azonos színben kapni az alátéttel meg a fülvédővel... :/
Én eddig egyetlen lóra tettem fel pár alkalommal fáslit, de csak mert úgy gyorsabban lement a szűrődés a lábáról.
Az ínvédő célja nem az, hogy az inakat tartsa! Az a fásli feladata - azonban ha egy egészséges ló lábát folyamatosan fáslizzák, akkor az átveszi az inak terhelését, és egy idő után azok annyira elgyengülnek, hogy a ló szó szerint nem lesz képes mozdulni sem fáslik nélkül.
Az ínvédő dolga a mechanikai védelem, nem az inak megtámasztása - van kombinált ínvédő, ami a fásli szerepét is betölti, de sem az, sem a fásli nem szükséges egy egészséges lábú lóra. Beteg, vagy épp felgyógyulófélben lévő lóra kell tenni, már felgyógyult lóra pedig orvosi vélemény alapján lehet/érdemes. Makk egészséges lónak felesleges, többet árt, mint használ. Az ínvédő terepre, ugrásra jó, a fásli akár síkmunkában is megjelenhet, ha indokolt. Ha meg nem indokolt, akkor felesleges magyarázatokat gyártani, ahogy Valletta említette, én se fáslizom a lábam, ahányszor elmegyek itthonról, akkor a lovamét minek?
Istállófáslit akkor tesznek fel, ha a ló lábát melegen kell tartani, például, mert beszűrődik neki, ilyenkor jobb egy tépőzáras egybefáslit feltenni, mint körülcsavarni akár alátéttel, mert az - mint fentebb említettem -, itt is többet árt, mint használ.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!