Hogyan működik a kapicán, nyakmadzag?
Hogyan és miért használjuk? Ugye lovagláshoz nem lehet használni?
Ezenkívül, ha nyakmadzagot szeretnék. Annak van valami különös használata? Próbából elég ha csak egy kötelet használok, vagy szerezzek be egy rendes "eredeti" nyakmadzagot?
A kapicán (kényszerkötőfék) egy durva és fájdalmas eszköz ellentszegülő csikók futószárazásához. Lóhátról nem is tudod használni semmire.
A nyakmadzag alatt nem tudom mit értesz. Hurkot a ló nyakába? Ilyet még sose láttam... legfeljebb a kikötéshez.
A kapicán nem annyira durva eszköz ám, sőt, a fiatal hátasló alapkiképzése során a lehető legjobb, ha nem kantárral, hanem kapicánnal kezdi, és úgy ismerkedik meg a futószárazással... Lovaglás során nem használatos, akkor már inkább a sima kötőfék (lovagláshoz talán jobb a csomózott, bár azzal tudni kell bánni, ráadásul nincs szakadási pontja, ha beakad, csúnya sebet okozhat).
A nyakmadzagot használhatod futószáras kiképzés során, inkább nyakszíjat olyankor, mint kapaszkodót a kezdő lovas számára. Sokan amúgy kantár helyett használják, és azzal irányítják a lovat (a szársegítséget helyettesíti), szép és jó dolog, ha úgy is megy minden, főleg egy bizonyos szint felett, de én mondjuk semmivel sem érezném természetesebbnek, vagy lóbarátabbnak a dolgot. De ez csak az én véleményem.
Hát ha áthúzod a futószárat az álla alatt, és külső oldalon kapcsolod, az sem fordul át.
A kapicán viszont meg van vasalva, biztos, hogy az nem nyomja az orrcsontját neki? Kicsit több az, mint egy zabla nélküli kantárfej:
Én ha ló lennék, nem biztos, hogy örülnék egy ilyen dolognak... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!