Szerintetek van automata ló?
Automata ló nem létezik, csak "tökéletesen" jól képzett. Ha a lovassal egy szinten vannak (tudás szempontjából a legmagasabbra "fejlesztve"), össze szokott párost alkotnak, akkor a segítségek szinte láthatatlanok, a ló pedig átengedő, aktív. Ezáltal automatának tűnik, pedig nem az.
De ezt többnyire nem egy ötéves lótól és egy tizenhét éves lovastól láthatjuk (utóbbitól is legfeljebb igen ritkán). A ló tanulékony állat, de egy nagydíj szintre való képzés csúcsára felérni is legalább tíz év kell, lovasnak még több... A ló akciós mozgását, erejét, izomzatának aktivitását lehet (sőt erősen ajánlott!) növelni gimnasztikázással (itt nem a konditeremre vagy a teremtornára gondolok :D). Ez érvényes az összes lovassportra (tehát díjugratás, díjlovaglás, military...)
És nem utolsó sorban a ló menekülőállat. A kedvedért nem fog mindig úgy viselkedni, ahogy azt pl.: egy "laikus" ember elvárná (félreértések elkerülése végett: nem feltétlen rád célzok). Ha veszélyben érzi magát, nem kérheted vagy parancsolhatod meg neki, hogy "Márpedig te állj itt nyugodtan, míg elmúlik a 'paranoiád'!"
Tapasztalataim alapján van. Én egy lovastanyára jártam évekig, ahol csak tereplovaglás volt, az viszont akár teljesen kezdőknek is (véleményeket erről most hagyjuk..)
Még csak rendes belovagló sem dolgozott a lovakkal, a tulaj és a kicsit gyakorlottabb oda járó lovasok alatt lettek "belovagolva". És hihetetlen, de működött a dolog, a lovak szépen mentek egymás után a terepen, tök kezdők alatt is, tudták az utat, irányítani sem kellett őket. Esés nagyon ritkán fordult elő, pedig nehéz terep volt és bizony vágta is volt, akár már elsőre.
Máig nem tudom, hogy csinálták, talán annyi a titka, hogy a lovak már kiscsikó koruktól jöttek velünk szabadon a terepen, összeszoktak egymással és az útvonalakkal.
Persze, ide hobbilovasok jártak, nem olyanok, akik sportszerűen akartak volna megtanulni lovagolni.
Hozzáteszem, fantasztikus volt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!