Kezdő lovasnak minden lovardában testi/lelki sérült pacit adnak?
Akit kaptam a tartása is egy elég fura, de a legnagyobb baj, hogy borzasztóan makacs, szeret szívatni, szerintem egy tapasztalt lovasnak is kihívás volna megreguláznia, nemhogy nekem.
(Bár azt a felét megértem, hogy egy kifinomult, versenylovat se fognak alám rakni, hogy bénázzak rajta.)
Nem mindenhol.
És az elsőnek nincs igaza, egy kezdő alá nem kell a legjobb lovat berakni de azért nem egy ilyet kapjon egy jó lovat és majd ha megtanult a már azt kezelni kaphat makacsabbat de nem egy abszolút kezdőnek.
én egy nagyon kezes és szelid lovon tanultam meg lovagolni, szándékosan azt adták alám amikor tanultam lovagolni
Később már versenylovon is lovagoltam de az már más téma, ott már tudni kell megülni a lovat
Nem hiszem hogy a megfelelő lovardába jársz ha sérült lovakat adnak alád, kérj másik lovat ha nem birsz vele vagy keress másik lovardát
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Az is lehet, hogy míg nagyon kezdő vagyok addig adnak ilyen "gyűrhetőbb" lovat, és ha jól megy akkor mernek egy féltettebb paripájukra ráültetni?
Nem, nem lehet. Ha fizikailag sérült a ló, egyáltalán senkit sem lehet ráültetni, amíg fel nem épül (addig akkor se ülhetsz rá, ha olimpiai győztes vagy!), ha meg mentálisan, akkor pedig kezdő nem ülhet fel rá, csak szakképzett, vagy legalábbis hozzáértő személy, aki képes a ló rehabilitálására, mentális helyrehozására, mert amíg a ló mentálisan sérült, addig képtelen rá, hogy az alapokat megtanítsa valakinek, hiszen az ilyen ló sokszor megbízhatatlan, ráadásul az emberrel szemben bizalmatlan, és ennek nem, hogy helyreállításában nem segít, ha kezdőt zötyögtetnek rajta, de egyenesen ront is a helyzeten!
Az én lovam se volt százas, mikor megvettem, mára akárki kezdőt ráültetek, ha épp úgy adódik, a ló simán túléli, semmi baja tőle, ha elrontanák, akkor felülök, és korrigálom, jónapot. Igaz, ő nem iskolaló, de náluk hatványozottan így kéne, hogy működjön. Addig senki közelébe nem mehetett a lovamnak, amíg szellemileg nem volt teljesen rendjén minden... Mert az nem használ neki, a lovaglásban pedig a ló, még, ha akárcsak eszközként kezeljük is, a leginkább nélkülözhetetlen dolog, és nem tehetjük meg vele szemben, hogy azon túl, hogy kihasználjuk, a minimális (!) szükségleteit sem elégítjük ki.
Ilyen lovakon nem ehet tanulni, azt a helyet még most hagyd ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!