Szerintetek mit kellene tenem a kancámmal?
Nem a helyi állatorvossal vizsgáltattuk meg, hanem hívtunk hozzá egyet, az vizsgálta meg a környéken lévő kancákat is (akik ugyanettől a méntől vemhesek). Megvizsgálta a kancát hogy mostanában nem is lesz ciklusa (nem volt érett tüsző).
Fedeztetni úgy vittük hogy ott maradt 1 hetet, és minden nap ráment a csődör.Amikor már "elrúgta" magától akkor szóltak hogy mehetünk érte. Aki csinálta az UHt a másik lovunknál megállapíttta a vemhességet (az egy zugcsődörtől vemhes, így került hozzánk, hogy állítólag vemhes, azt azért nézettük meg).
Én is attól félek hogy ez volt az utolsó termékeny időszaka neki.Egyébként nem tudom hogy volt e csikója.Fótról vettük az alagi lovasklubtól, valami tartozás miatt került oda ez a kanca, és fél éve volt ott, tehát az előző tulajt nem tudtuk felkeresni hogy utánaérdeklődjünk.A tenyésztőt próbáltam megkeresni de nem találok rá.Úgyhogy fogalmunk sincs hogy volt e csikó, vagy sem... Annyit tudunk hogy jó vérvonal (telivérezett), és a ménnel vannak közös ősök Ramsesre, ezért szerettük volna nagyon ezt a csikót.
Elvileg mostanában már sokan garanciát adnak, tehát ha nem vemhesül a kanca, akkor ingyen, vagy legalábbis jelentős kedvezménnyel fedez újra a mén... Ezt esetleg meg lehet érdeklődni. Ha nagyon nagy a távolság, megpróbálkozhattok fagyasztott spermával, bár azzal nehezebb a fedeztetés, mert bő 3 óra van, amikor a legfogékonyabb a kanca - na, a fagyasztott sperma pedig már nem a legfürgébb, nagyon fontos, hogy ekkor kell befecskendezni.
Különben én nem erőltetném, ha nem muszáj, hiszen ha a természetes módon sem sikerült, akkor egy mesterségesen kiváltottnál még kevesebb az esély, de természetesen nem lehetetlen, így ha megengedheted magadnak, akkor lehet rajta gondolkodni.
Ha a kancával van gond, akkor én úgy tudom, az ilyen álmeddő lovakra szamarat szoktak tenni, mert utána később a lovaktól is sokkal könnyeben vemhesül. De érdemes lenne kivizsgáltatni, mielőtt újra próbálkozol, nincs-e szervi gondja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!