Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mikhez szoktathatnám a lovat,...

Mikhez szoktathatnám a lovat, hogy ne ijedezzen terepen? pl. esernyő, fólia, zacskó stb? Tudok még ötleteket adni?

Figyelt kérdés
2013. aug. 11. 14:33
 1/10 anonim ***** válasza:
Esőkabát, bicikli, ilyen egyszer használatos, eldobható műanyag pohár (zörög, mint a veszedelem), ostor, pálca, tördelhetsz faágakat, kézen átvezetheted pocsolyán, stb. Légy kreatív. :)
2013. aug. 11. 15:51
 2/10 Valletta ***** válasza:
Jó dolog a lovat furcsa dolgokhoz hozzászoktatni, de az ijedezés többnyire csak engedetlenség, hiszti. Egy határozott lovas hamar meg tudja győzni a lovat arról, hogy ne ugorjon meg fűtől-fától, míg egy kezdőt elvinne, mint szél a szaros papírt, nem azért, mert halálfélelme van, hanem mert megteheti. Jó példa erre, hogy a karámban nem gyakran ijedeznek a lovak, nem ugranak meg a széltől, a zörgő fóliától, bezzeg kezdő lovas alatt...
2013. aug. 11. 16:37
 3/10 x) ***** válasza:
Autók, traktor, motor, meg egyéb hangos közlekedési dolgok amikkel a legelhagyatottabb helyeken is találkozhatsz. Az én lovam például nagyon sokáig félt a traktoroktól, kicsit még most is tart tőlük. De egyébként tényleg a határozottság a lényeg. Ha a ló érzi, hogy félsz, hogy megugrik, vagy azt, hogy nem tudod mit csinálj akkor ki fogja használni az alkalmat egy kis hisztizésre.
2013. aug. 11. 16:54
 4/10 anonim ***** válasza:
Kedvenc lovam szó szerint még egy pillangótól is képes volt megijedni, szerencsére ezek csak kisebb megugrások voltak, gondot nem okoztak. Valamiért mégis őt kedveltem a legjobban.
2013. aug. 11. 17:02
 5/10 anonim ***** válasza:
A másodikhoz annyit, hogy ez relatív, jellemzően amúgy tényleg erről van szó, hogy simán csak tudja, hogy kezdő alatt megteheti, de az én lovam pl. szabályosan pánikbeteg volt, ha fújt a szél, egyedül nem lehetett hagyni karámban sem, mert teljesen begőzölt, társaságban már nem volt gond. Persze ne kis szelőre gondoljatok, hanem erősebb széllökésekre, ami úgy rendesen zörgeti, törögeti az ágakat. Szerencsére bő három hónap alatt kinőtte magától, de szóval van ilyen is, amelyik kiskorában ingergazdag környezetben nő fel, az később is sokkal jobban áll az újdonságokhoz, és sokkalta valószínűbb, hogy a megugrásai, ijedezései inkább csak a hisztiről szólnak, és nem valósak, míg egy ingerszegény környezetben élő lónál sokkal nagyobb az esélye, hogy tényleg a pánikroham kerülgeti, ha valami ismeretlent lát vagy hall.
2013. aug. 11. 18:22
 6/10 anonim ***** válasza:

Még valami: szoktathatod te akármihez, ami otthon van, mert ami terepen van, az lehet ugyanolyan, de nem otthon van. :-) Vagyis a lovad ha kedve tartja éppúgy meg fog ijedni egy papírzacskótól, hiába nem fél tőle otthon.

A terepen való ijedezés ellen a legjobb a sok terep. Amíg a tereplovaglás csak alkalmankénti dolog, nem a munka szerves része, addig a ló a hirtelen rászakadt nagy örömtől, hogy ő most kinn van, egészen sok mindent képes produkálni. Ám ha a tereplovaglás rendszeres, ha terepen éppúgy előfordul iskolázás, feladat, mint odabenn a lovardában, megszokottá válik.

A terep, ha ritkán van kinn a ló, remek lehetőség számára az istállógőz kirúgására, egy-egy ereszdelahajam-vágtára (persze ha olyan a lovas rajta, hogy ezt megteheti), de a rendszeresen terepen dolgoztatott lónak megszokottá válik.

Jó példa erre, mikor az egyik arab lovam (távban mentem vele régebben) meg se rezzent, amikor konkrétan elénk ugrott egy kamikaze-nyuszi a bokor alól kinn terepen. Nyújtott egyet a vágtaugrásán, átröpültünk a nyuszi fölött, ennyi volt. :-) Más ló simán világgá ment volna ez esetben. :-)

2013. aug. 17. 12:41
 7/10 A kérdező kommentje:

Hetente 4-5x lovagolom és ebből 4x terepre megyünk. Mégis néha megijed. De nem kell magy dolgokra gondolni. Pl. farönk, vagy például ha már az út magasabban van, mint két oldalt a mező, vagy épp mélyebben van, már attól feszültté válik. Ha pedig nem kellő nyugodtsággal korrigálom, akkor képes lenne hazarohanni.

Nagyon résen kell lennem, hogy a néha kiszámíthatatlan viselkedését korrigálni tudjam.

2013. aug. 17. 13:28
 8/10 anonim ***** válasza:
Akkor viszont Valletta válaszát olvasd át még egyszer. Idomítottságbeli probléma lehet, vagy egyszerűen azt tanulta meg, hogy veled megcsinálhatja. De ha sikerül a hülyeségét korrigálnod, előbb-utóbb abbahagyja, mert nem lesz buli. :-)
2013. aug. 17. 13:36
 9/10 A kérdező kommentje:
Az a baj,hogy nem egyedül lovagolom :( Így bármit elérhetek vele, 1-1 alkalom után, amikor az illető ráül, máris látom a visszaesést. :/ Mindenképpen megpróbálok valamit tenni, hogy változzon a helyzet.
2013. aug. 17. 13:53
 10/10 anonim ***** válasza:
Nekem is ismerős a helyzet, feles tartója voltam egy lónak, és mikor ráült a gazdája mindig visszaesett kétszer annyit, mint amennyit én egy alkalommal javítottam. Beszéltem a gazdájával, hogy nehogy egymás ellen dolgozzunk (pl ő laza száron, kötőfékkel lovagolja én meg támaszkodtatni akarom) az ellen viszont nem tudtam mit csinálni, hogy a gazda nem tud lovagolni. Többet lovagoltam, egy idő után egyre jobban megtanulta, hogy h én ülök rajta nem rúgom nem rángatom, cserébe viszont viselkedni kell, nincs elrohanás, nincs ellenszegülés. Lassabban lehet így haladni és rossz látni a visszaesést, de ha határozott, következetes vagy, menni fog :)
2013. aug. 18. 12:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!