Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Angol telivér pályáról -...

Angol telivér pályáról - valóban ennyire reménytelen?

Figyelt kérdés

Annyian szidják itt a pályáról lekerült telivéreket. Nekem telivérem van, és kicsit elfogult vagyok, mert nagyon szeretem. De szeretném képezni.

Értem, hogy ha szétfuttatták, és 15 évet végigtolt galoppon, akkor a lábainak, ízületeinek annyi, nem lehet belőle ugróló pl.

De ha csak keveset futott, eredménytelen volt gyorsaságban, és a tulaj meg akar tőle szabadulni olcsón, akkor miért ne lehetne belőle military ló? Vagy díjló? Vagy akármi?

Alapból van baj a telivérekkel, vagy a sok versenyzés teszi őket tönkre?

Azt is értem, hogy ha egyszer tropára ment, akkor vége, semmi esély egy magasabb versenyre kiképezni. De ha csak a száját szedték szét, azt miért ne lehetne "megjavítani"?

Már kapni 3-4 éves lovakat, még nagyon fiatalok, csak hát nem galoppra valók. Miért ne lehetne belőlük bármi?

Okosak, szívósak... szerintem tök jó kis lovak. Ráadásul esztétikusak is, ha megfelelően vannak lovagolva, a szép hosszú nyakukat gyönyörűen fel lehet izmolni.

Az olvastam, hogy magasugrásban pl. egy elég koros angol telivér tartja a csúcsot... tehát visszatérve az elejére: tényleg ennyire reménytelen?

2013. júl. 29. 22:22
 1/8 anonim válasza:

Mármint mi a reménytelen, hogy pályáról lekerült lovakkal még érhet el az új gazdi eredményeket? :)

Szerintem nem. Nem tudom, tagja vagy-e fészen a "Lovas" csoportban (így, ezzel a névvel, titkosított, de több ezres tagja van), ott néha lehet olvasni ilyen sztorikat, hogy fiatal lányok kapnak pályáról lekerült telivéreket, akivel ők is foglalkoztak még versenyzős időszakában is, és boldogan és egészségesen lovagolnak a mai napig. Sajnos nem tudom, ez hobbiszinten megy-e, nem tudok konkrét sztorit írni pályáról lekerült telivér military dicsőségeiről, de én nem tartom elképzelhetetlennek.

2013. júl. 29. 22:31
 2/8 A kérdező kommentje:
Igen, ahogy írtad. Hogy lehet-e olyan szinten átképezni, hogy eredményes legyen. Nem Olimpiára gondolok, de kisebb versenyekre, ilyesmik. Ami még nem élsport, de azért már több, mint egy házi verseny.
2013. júl. 29. 22:54
 3/8 Valletta ***** válasza:
89%

Egyáltalán nem reménytelen a helyzet, még pályáról lekerült lovak esetében sem.

Először is azt kellene tisztázni, hogy csak azért, mert valaki már látott galoppversenyt, még nem ért a galopplovagláshoz. Ha életében nem ült még tréningben lévő, vagy pályáról lejött angol telivéren, akkor meg végképp. A telivérek a legtöbb helyen nagy becsben vannak tartva, sokszor még a legamatőrebb, legkisebb, legolcsóbb lovakkal dolgozó istállóknál is. Egy lóval nem lehet erőszakkal dolgozni. Aki azt hiszi, hogy egy telivérre csak ráülnek, aztán hadd menjen, az téved. Aki azt hiszi, hogy egy galoppozó telivér meg fog állni csak azért, mert 50 kiló kapaszkodik a szájába, az is téved (ezt azt hiszem, már a legtöbb lovas tapasztalta). A galopp nem abból áll, hogy összeverik a lovat és szétcibálják a száját, hiszen attól nem lesz könnyebb vele dolgozni, maga ellen meg senki nem dolgozik. Persze vannak durva lovasok, mint minden szakágban. A legtöbb telivér azonban nagy figyelmet kap, hiszen pénz van benne. Magyarországon sok telivér napi munkájába hobbilovas is besegít, annyira könnyen lovagolható. Én magam is dolgoztam rövid ideig telivérekkel, a munkát a nyugalom és a lovak nagyfokú kímélete, megértése jellemezte, a tulajdonos leste minden mozdulatukat. Lovagoltam pályáról lejött lovat is, amelyet ugyan nem képeztek át, de a ló mégis az egyik legkönnyebben lovagolható ló volt, amin valaha ültem. A sport jellegéből adódóan vannak sérülések, és mivel ez egy olyan sport, ahol sérült ló nem lehet már eredményes, így meg kell tőlük szabadulni. Más szakágra, hobbira azonban még jó lehet, illetve nagyon sok egészséges ló is lekerül a pályáról. Viszont a telivér egy nagyon érzékeny fajta, érzékeny, jó lovas alatt működik jól, ezért is látni viszonylag keveset hobbilóként, vagy lovasiskolában. Egy telivér a legtöbb szakágban megállhatja a helyét, de szívóssága, bátorsága a militaryra kifejezetten alkalmassá teszi.

2013. júl. 29. 23:05
 4/8 anonim ***** válasza:

A baj ott van, hogy ezek a lovak átlovaglást igényelnek, de ég átlovaglás után is jó lovasérzékkel kell velük bánni, és nem szabad visszaélni a menőkedvükkel. Tehát hiába lovagolták át a lovad, ha te minden másnap meghajtod, egy idő után már akkor is megy, mikor nem kéne, és minden jármódjában rohan, az elrohanós lépésre, ügetésre, vágtára pedig még az igényes hobbi sem épülhet, a lónak meg kell tanulnia, hogy van munkatempó, amiben közlekednie kell, akkor van több, vagy kevesebb, ha a lovasa azt kéri. A másik gyakori hiba, hogy "pályáról jött, szóval fogni kell rendesen". Francokat, belecsimpaszodsz a szájába, rövid időn belül eléred, hogy tojik a kezedre, de ez minden lónál így van...

Ami tényleg kizárja a pályáról jött ló további karrierjét, ha fej, láb, vagy ízületi sérülése van, és ez benne van a pakliban, mind versenyen, mind pályán relatíve gyakori, hogy egy ló így vagy úgy lesérül, van, ami nem vészes, holnapra kiheveri, de van, ami a további munkát elvágja. Azt tudni kell, hogy galoppon nem a ló ólléte az elsődleges, de arra nagyon is figyelnek, hogy az, ami a jó futáshoz kell, az márpedig adott legyen, az a ló nem éhezhet, nem elhet minden nap szétverni a fejét, stb.

Amúgy a telivérek jól ugranak pl., de ha sokáig versenyzett, vagy egyáltalán csak tizenéves koráig tréningben állt, nem érdemes ugrósportban gondolkodni vele, mert a lábai nem biztos, hogy bírni fogják. Ilyen korban a díjlovaglás se százas, mert nagyon nagy hátránya van, tehát Olimpiára így már nemigen fog kijutni, kisebb versenyekre miért is ne lehetne kiképezni viszont? Ha fiatalon lejön a pályáról, akkor akár ugró, díjovas, vagy military karrierje lehet, nem a fajta zárja ki, és nem is az, hogy volt pályán, csak kicsit megnehezíti a dolgokat. Azt kell tisztán látni, hogy a telivérnek nagyon sok kívánatos, és több nem annyira szívesen látott tulajdonsága van a lovasversenyeken, amik a lóversenyzésnél nem elsődlegesek - ezért nem mindegy, hogy ha telivérezel, akkor melyik egyedet vonod be egy másik fajta tenyésztésébe, ellenben éppen ezért is olyan gyakori, hogy vonnak be telivért a sportlótenyésztésbe is...

Amúgy pont, amit mondtál, az, ami pl. az ügetőt kritikusabbá teszi ezügyben - őket nagyon sokáig futtatják sokszor, és ez nagyon megviseli a lábukat.

2013. júl. 29. 23:42
 5/8 anonim ***** válasza:

az a baj a telivérekkel, hogy a tenyésztésnél egyetlen szempontot vesznek figyelembe, ez pedig a gyorsaság. nekem is pályáról vásárolt telivérem van, ami csak 1 szezont futott, de amikor Alagra készültem, hogy megnézzem a lovakat mások azzal próbáltak elbátortalanítani, hogy "egy telivért 4 évre tenyésztenek, annyi a szavatossága". És sajnos ez így is van, mármint a tenyésztés során nem veszik azt figyelembe, hogy mit bír egy ló hosszútávon, évek alatt, csak azt, hogy 4-5 éves koráig fusson.

egyébként valóban jól ugranak, militaryban az élen csak telivérek vannak, de azok nem pályáról lehozott egyedek, hanem erre lettek kitenyésztve, egyszer nézz meg egy ilyen versenyt élőben, ha teheted, ámulni fogsz, hogy ezek a telivérek mekkorák. (simán bottal 180-as telivérek, pipaszár lábakon. nagyon furák)

a ló testalkata díjlovaglásra egyáltalán nem teszi alkalmassá (pl. a gyakori baltavágás a nyakában) ami nem azt jelenti, hogy lehetetlen, csak sokkal jobban meg kell vele szenvedni, mint egy magyar félvérrel, lippel, nóniusszal, furiosoval, kb. bármi mással. :)

2013. júl. 30. 10:48
 6/8 anonim ***** válasza:

Ahol az én lovam van, egy tanyaféleségben, ott van egy átlovagolt, egy évig (négy éves koráig) futott, most nyolc éves telivér herélt, én nagyon szeretem.

A régi edzőmé, ő lovagolta át, fél évébe telt, de nagyon jó ló lett a paciból, 130-at ugrik (már amikor van kedve), díjlovaglásban nincs magas szintig képezve, de könnyen lejön szárra, bármikor visszafogható, terepen sem nagyon menős, a 11 éves húgom is könnyedén kijöhet vele, alatta sem szalad el. Nem félős, kijön a többi lóval, lelkesen ugrik és nagyon készséges. Eddig, mióta lejött galoppról egyszer volt baj a lábával, elestem vele sáros pályán és meghúzódott a válla, de azon kívül makkegészséges. Okosak, szívósak, gyönyörűek, tök jó kis lovak, ahogy mondtad, kedves kérdező :) Imádom őket!

Díjugratásban, 100-120 cm-s kategóriában eddig háromszor versenyeztem vele, első, negyedik és ötödik hely. Remek ló.

2013. júl. 30. 20:21
 7/8 A kérdező kommentje:
Rendben, akkor megnyugodtam. Én szívesen lovagolnám át őket, viszont ha teljesen reménytelen lett volna, akkor bele se kezdek a fantáziálásba. Köszönöm a válaszokat 8-)
2013. júl. 30. 22:26
 8/8 anonim ***** válasza:
5 éves angol telivér kancám van. versenylónak készült, de szerencsére nem lett az, mert lassú. végül nálam kötött ki :) nagyon okos, imádnivaló, nyereg alatt jól dolgozik, semmi baj nincs vele, tökéletesen kezelhető. igaz, kissé kényes, és nem ugrik valami jól, de nekem ő a Tökéletes Ló! :)) ismerősömnek is van angol telivérje, ő egy díjnyertes ugróló. szóval nekem jó tapasztalataim vannak az angol telivérekkel :)
2013. okt. 17. 16:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!