Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Lovagolnék egy lovon, de...

Lovagolnék egy lovon, de nincs semmi tudásom hozzá, nagyon kockázatos?

Figyelt kérdés
van az egyik rokonomnak három lova, az egyiken sokat lovagoltak eddig, azt mondja a rokonom hogy van hozzá kengyele meg a fejére ami kell, meg kantár, az udvarában kerülnék vele pár kört, de nem tudom a lovaglással kapcsolatban semmit! mik az alapdolgok? a ló betanított lovaglásra, eddig lovat még csak a lovaskocsin ülve hajtottam, de annak a lónak ültem is már párszor a hátán, de nem tudni hogy hogyan viselkedni ha szabadon lenne és én irányítanám, szerintem ha nem kezd el ugrálni meg megbolondulni akkor nem olyan nehéz ott vele lépésben kerülni egyet kettőt vele, nem ügetni akarok vele, de hogyan kell elindítani, meg ilyesmikre vagyok kíváncsi
2013. júl. 23. 16:09
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Ha egyszer felülsz és lépsz 2 kört, miközben ott van a rokonod, azzal semmi baj nincs.

Ha rendszeresen szeretnél oda járni lovagolni, úgy hogy eközben senki nincs ott aki értene a lóhoz, na az kockázatos.

Ami még szóba jöhet ilyenkor, hogy keresel egy edzőt, oktatót magadnak, vagy ami egyszerűbb (és olcsóbb) rokonodat meg kéred hogy tanítson futószáron.

Amíg nem értesz kellően hozzá, ne próbálkozz mert akár az életedbe is kerülhet!

2013. júl. 23. 16:23
 12/15 anonim ***** válasza:

"és őneki sincs semmi lovaglás tudása"

Vak vezet világtalant... XD

Én is csak a futószárat tudom mondani. Ha az nem felel meg, akkor meg felesleges volt kiírni a kérdést, tedd amit jónak látsz. Írod, hogy nem akkora élmény... Hát, ez is olyan, hogy fokozatosan kell feljebb lépni a lépcsőfokokon. Nulla tudással rávágni magad a lóra, mert "az őseink is megtanulták valahogy" nem vall túl okos emberre. Sokan össze is törték magukat, lebénultak vagy akár meg is haltak régen (is)... Legalább az alapokat meg kellene tanulni és begyakorolni. Ha mást nem, akkor legalább a rokonod magyarázza el, talán már tapasztalatból tudja...

2013. júl. 23. 17:01
 13/15 Valletta ***** válasza:
Ez kb. azzal ér fel, mintha hátrakötött kézzel beülnél egy autóba, aminek a gázpedálja be van ragadva. Semmi értelme, ez nem élmény, hanem ostobaság. A lovaglást tanulni kell, az, hogy megy veled két lépést a ló, te meg balra húzod balra megy, jobbra húzod jobbra megy elv alapján kínlódsz a hátán, nem lovaglás, hanem szerencsétlenkedés.
2013. júl. 23. 17:15
 14/15 anonim ***** válasza:

Az meg, hogy ő is felült 0 tudás nélkül, szimpla életveszély, és neked se lenne más, főleg, ha félsz közben magától a lótól. A lovaglás ráadásul nem abból áll, hogy jobbra húzod, jobbra megy, az nem egy képzett ló, egy fordulatnál ráadásul két kéz, két csizma, és két ülőcsontocska ad megfelelő segítséget, például. Tök jó, hogy húzod az egyik szárat és majd lesz valami. Vagy, hogy megállításhoz megrángatod, majd lesz valami, elindításhoz meg belerúgsz egy isteneset. Ez a lónak sem túl jó hosszútávon, és a lovasnak se. Ha kapaszkodsz a szájába, az meg még ráadásul kimondottan rossz is. Combbal kapaszkodhatsz, de a lábszár már laza. Mivel egy képzetlen lóról beszélünk alapvetően, írhatunk mi akármit, nem fog reagálni a segítségekre, amiket amúgy sem tudsz megfelelően adni.

A "parasztemberek" maguknak betört lovai olyanok is voltak, egyébiránt. Ültem olyan lovon, fogalma nem volt, merre van a jobb meg a bal, amint épkézláb dolgot kértem tőle, megpróbált letenni... Bár ehhez hozzátartozik, hogy engem kísérleti nyúlnak tettek fel, és előtte biztosítottak, hogy a ló be van lovagolva. Persze.

Ha hátasnak akarják használni, rendszeresen, akkor vesznek egy nyerget, és hívnak egy belovaglót, totál kezdőket meg nem ültetnek fel, mert még ha egy nyugodt, nehézigás típusú hidegvérű lóról is van szó, az is gond nélkül odaküld egy isteneset alád, ha túl erőset belerúgsz, vagy otthagy a fenébe, ha megijed valamitől.

2013. júl. 23. 17:27
 15/15 anonim ***** válasza:

Hmmm, szép emékek. Erről a kérdésről eszembe jutott gyerekkorom (akkortájt kezdtem lovagolgatni) kedvenc ajándék könyve: Hemző Károly: Lódobogás a címe.

Gyakorlatilag lovas fotókból áll a könyv, de van egy egy-két oldalas bevezető többek között arról, ahogy a szerző egyszer gyerekkorában tudás nélkül, egyedül megpróbálta meglovagolni a kocsizáshoz használt parasztlovacskát. Az eredményt nem írom le..

Sajnos az én könyvem már nincs meg, az enyészeté lett, különben idéztem volna, de ha esetleg érdekel antikváriumokban megszerezhető.

[link]

2013. júl. 23. 20:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!