Mit tudok csinálni ha a ló nem hallgat rám?
19 éves magyar félvér, ma fogok az 5. alkalommal ki menni vele terepre.már az első két alkalommal tapasztaltam hogy ha nem látja az előtte levő lovat (annyira össze vannak szokva) akkor bepánikol és nem foglalkozik azzal hogy lovas van a hátán, nem tudja merre menjen és emiatt volt hogy többször s majdnem leestem róla.A tegnapi napon sikerült elérnem hogy le nyugodjon, de a másik probléma az hogy ha ügetni ill. vágtázni szeretnék vele akkor nem megy, ha a másik ló üget ill. vágtázik akkor ő is.Rám egyáltalán nem hallgat s biztos vagyok benne hogy nem én adom rosszul a segítséget (több lovat lovagolok és csak vele tapasztalom).Ha jármódot szeretnék váltani vágtából-ügetésbe akkor sem hajlandó mert látja a másik lovat is vágtázni maga előtt, hiába ülök mélyen a nyeregbe, fogom vissza és mondom hogy üget v. lépés.
Mit tudnék csinálni tegnap kétszer is estem az egyik amiatt volt hogy elhagytam a kengyelt a másik hogy elvesztettem az egyensúlyom (ez az én hibámból) szóltam neki de semmi.
1. Ha attól leesel,hogy elhagyod a kengyeled, akkor nem kéne terepen mászkálni.
Sajna így a 2. tanácsom értelmét veszti, hogy menj ki vele egyedül, akkor kénytelen rád figyelni, esetleg jelezd neki pálcával, hogy hahó én is itt vagyok.
Valószínűleg alapvető problémák vannak a paci lovagoltsági szintjével, de ha 19 éves, megváltoztatni már nemigen fogja senki.
Viszont egyetértek az első válaszolóval: ha attól leesel, hogy elveszíted a kengyelt, akkor ne menj terepre!!! Futószáron van a helyed, ülésjavítás céljából! Aki pedig így kivisz téged tereplovagolni, azt simán fel kéne akasztani. Veszélyes rád nézve és a többieket is veszélyezteted.
Szerintem keress egy másik lovardát, ahol az oktatás minősége jobb és a felelősség is több.
A ló más alatt hogy viselkedik?
Gabkának abban igaza van, hogyha egy kengyel elhagyása miatt leesen, akkor azért vissza kéne menni kicsit futószárra, sokat kengyelnélkülizni.
Maradjatok inkább a pályán, mert ez így nem túl nagy élmény neked sem, hogy azt várod terepen, hogy mikor esel le róla.
A lovaknál nagyon fontos az hogy legyünk következetesek abban amit csinálunk. De ezt kell nekünk észre venni magunkon hogy mi az amit csinálunk.
1. Ők mondják, és mutatják meg nekünk hogy hogyan kell viselkedni velük szemben ahhoz, hogy azt az eredményt érjük el amit mi szeretnénk.
2. A ló mindig azt csinálja amit mi kérünk tőle, csak ez nem mindig egyezik meg azzal amit mi szeretnénk.
Tehát ahhoz hogy azzá váljon amit mi szeretnénk eredményként, a lóból olvasva magunkban kell megtenni a változást. Ők ugye hierarchikus lények, ezt nagyon figyelembe kell vennünk. Mindig szükségük van egy vezetőre, de helyes vezetőre, és nem olyan vezetőre amelyik kényszeríti, hanem amelyikre felnéz és ő választja, és ezt is kialakíthatjuk.
Sok idomító munka és engedelmességi feladatok. Foglald le, mindig kérd hogy csináljon valamit, ne legyen ideje a másik lóra figyelni. Amint engedély nélkül tesz valamit, azonnal állítsd meg és léptesd hátra. Lássa az ok-okozat összefüggését hogy mi után mi következik, mit tett azért, amiért azt kapta amit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!