Nagyon gáz ennyiszer esni?
Pálcás zablát próbáltad már?
Mondjuk én visszamennék a helyedben az alapokhoz, futószár mindkét kézre. Valószínű, hogy át kell lovagolni a lovat. Esetleg zabla nélkül is dolgoznék vele, elléptetések testsúlyra és csizmára, illetve fordulatokat is így csinálnék vele.
Lehet hogy jól megrángatták az előző helyén, így a zabla sem tetszik neki. Esetleg egy rövid karos hackamoret is kipróbálnék ( [link]
Az hogy emiatt leesel nem gáz, nézd meg a díjugratókat, van aki versenyen fejel bele az akadályba.
Amíg nincsenek meg a lovadnál az alapok, tehát nem tudod hajlítani, íveken lovagolni, addig felesleges komolyabb díjlovas edzéseket venni. Ha az edződ se tud vele mit kezdeni, akkor őt is le kéne cserélni.
Az előttem szólók jól mondják: keress egy másik edzőt, ha a jelenlegi nem tud mit kezdeni a lóval. Erősebb zablát SEMMIKÉPPEN SE vegyetek neki!!!! Az nem megoldás, csak tüneti kezelés, és nem oldja meg az alap-problémát! Futószárazd kikötőszárral, földről csinálj eltolásokat, térjetek vissza az alapokhoz!
Csak egy példa: az én lovam annyira kezelhetetlen volt, hogy ágaskodott állandóan, egyszer hanyatt is vágta magát. Aztán úgy voltam vele, hogy durvasággal nem megyek semmire, és fogtam, levettem róla a kantárt, feltettem egy csomózott kötőféket, és hagytam, hogy bizonyos határok között lényegében azt csináljon amit akar (bolondozhatott, ugrálhatott, nem büntettem érte...) Amit ezzel a módszerrel elértem: esésnél azonnal megáll és nem mozdul mellőlem, hálás a "szabadságért" és ezért minden kérésemet teljesíti, megbízható, nem ijedezik, még a legmerészebb szitukban is 100%-ig kezelhető, és ha elfogja a versenyláz, akkor egy pici mozdulattal lehet korrigálni. Igaz, ez 1,5-2 évbe telt, de megérte. Érdemes átgondolni a távlati célokat: egy félelemből teljesítő lovat szeretnél, vagy pedig egy olyat, aki neked adja a szívét? ;)
Edző, aki nem tud átlovagolni egy lovat???? Fura.... Én egy petákot nem fizetnék neki, az biztos, sőt, villámgyorsan keresnék valaki mást.
Zablát ne cserélj!
A nyereghez használj szügyelőt, pont erre találták ki.
Ami még eszembe jutott: azt írod, forduláskor használod a külső csizmát. Hol? Hogyan? És a belsővel mit csinálsz? Ugyanis ha te erőből húzod balra a lovat, míg a hevederen a külső csizmával befelé tolod, az életben nem fog elfordulni, az tuti.
Forduláskor a külső szárat megtartod, a belsőt finoman mozdítod. Belső csizma a hevederen, akörül fordítod a lovat, külső csizma a heveder mögött a ló hátuljának kisodródását hivatott megakadályozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!