Sziasztok. A lovardánkba van egy bértartott ló, a gazdája nem sűrűn jön ki, de ha ki is jön, csak hoz neki egy almát vagy répát, és el is megy. A legelőn van tartva. Amikor behoztuk, és ugrottunk vele 1-2 akadályt, csak simán, szőrén, akkor láttuk, hogy puha a csüdje. Gyönyörűen, és nagyon nagyot ugrik. De lehet vele ugrani? Azóta nem ugrottunk vele... És mit lehet vele csinálni (gyógyítómód/hobbi, stb.) ??
A puha csűd speciális patkolással némileg korrigálható - vagy nem, mindenesetre ez a tulajdonos feladata. Mivel az inakat nagyobb terhelés éri, egyrészt nem kellene ugratni a lóval, másrészt egyáltalán nem kellene ráülni más tulajdonára, hacsak a bértartási szerződésben nincsen meghatározva, hogy a ló adott körülmények között adott munkát végezhet. És nem csak hogy frászt kapnék, ha a bértartásban lévő lovomon szőrén ugrabugrálnának vagy bármiféle "gyógymódot" keresnének valamilyen vélt vagy valós problémájára (a puha csűd állásban jól látszik, nem szükséges ugratni hozzá a lovat), hanem azonnal el is hoznám onnan a lovat.
2013. jún. 1. 10:56
2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, a gazdája egy, hogy nem foglalkozik vele, csak egyen, igyon, legelőn legyen/mozogjon, és az van a szerződésbe, hogy lovagolhatnak, versenyezhetnek vele, stb. Neki csak van egy lova, akivel nem tud mit kezdeni. Régebben egy nagyon jó ugróló volt. Nekünk nem tűnt fel, amikor állt. De köszönöm a választ, nem terheljük:)
De mit lehet vele csinálni? Csak van, és ennyi?
2013. jún. 1. 11:15
3/5 Valletta válasza:
Nagyon semmit nem lehet vele kezdeni, ez egy ugyan olyan adottsága a lónak, mint egy adott fajta lábállás, nyakillesztés, farforma. Normálisan végzett síkmunkában tud menni a ló, én ugrással nem terhelném,. A lényeg a normálison van, mert korrekt lábállású lovat is tönkre lehet tenni tudatlan munkával.
2013. jún. 1. 11:41
4/5 anonim válasza:
Én agybajt kapnék, ha valaki szőrén ugratna a lovammal, egyáltalán rendszeresen szőrén lovagolná, hogy mire kimegyek legközelebb, már a háta is tropa legyen a lába mellé, én meg százezreket költhessek a kezelésére.
Nem ugratnék vele egyáltalán, síkunkához meg elfelejteném a szőrén és a patracon megoldásokat, akkor is, ha nem az én lovam, tehát tök mindegy, hogy mennyire vágom tönkre...
2013. jún. 1. 14:35
5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, régebben volt nagyon jó ugróló, amióta új gazdájához került, nem lovagoltak rajta, gazdája mondta, hogy bármit csinálhatunk vele. A havi tartási díjat fizeti, és havi 1-2 alkalommal meglátogatja, megsimogatja, egy almát/répát ad neki, és el is megy. Egyáltalán nem érdekli a lova, azt mondta, hogy örökölte, és nem tud vele mit kezdeni... de köszönöm a válaszokat.:)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!