Használt nyereg vásárlásánál mire kell odafigyelni? Mik lehetnek a buktatók?
Használt nyerget vettem, életem legjobb választása volt. Kényelmes, remek darab, jó márka, ez még 70 év múlva is bőven használható lesz.
Nézd meg a bőr/műbőr/akármi minőségét, állapotát. Tedd fel egy egyenes rúdra, nézd meg, egyenes-e a nyereg (ha tajferde, akkor mindig valamelyik irányba dob majd, nem tudsz egyenletesen terhelni). Ha van mód, próbáld a lóra (minden nélkül ráteszed, át kell látnod alatta, a mar és a markamra közé 2-3 ujjnak be kell férnie, a nyereg pedig az utolsó bordacsont előtt mindenképp véget ér). Ha lehet, ülj is fel, ha ferdén, rosszul van kiülve, felejtős.
Nézd meg a felrántószíjakat, milyen állapotban vannak - bár ezeket lehet cseréltetni, tehát nem döntő, de ha rossz minőség, gyenge állapot,akkor az csökkenti a vételárat.
Márkátlan nyerget újonnan se vegyél, nem, hogy használtan...
Újratömetett nyeregnél legyél óvatos, mert van, aki elég pocsékul végzi a dolgot, esetleg utána pár hét múlva szétszakad a varrás mentén az egész, és így tovább. Ettől még lehet egy megbontott nyereg elsőosztályú - de nézd meg, hol lett megbontva, stb.
Tapogasd meg a nyeregpárnákat, mennyire kemény, rugalmas. Lehetőleg tudakold meg, milyen váz van benne, a fa általában tartós, jó, műanyagból viszont az olcsóbb kategóriák 50 kg-is bírnak, max. 3-5 évet általában...
Összességében 50-90 ezer körül, használtan már elég jó nyergeket találsz (Stübben, Wintec, Kieffer, Prestige, Norton, Pessoa, Kentaur, Lemetex... Esetleg Pfiff, bár ennek az olcsóbb kategóriás nyergeire már ránézni se szabad, mert tragédia, amilyen minőséghez a nevüket adják).
Nekem konkrétan Stübben Scandica díjlovas nyergem van, 60 ezer volt.
a legfontosabbat az előző kihagyta, ezzel kell kezdeni a nyereg vizsgálatát, hogy a váz nem törött-e!
ezt úgy tudod megnézni, hogy a kezeiddel fogod a markamrát, a hátsó kápát a combodhoz szorítod és összeszorítod a nyerget. ha nem mozog, nem mozdul, érzed, hogy fix. akkor nincs eltörve. kicsit prosztóbb módszer, de gyengébb lányoknak inkább ezt ajánlom, hogy fogod a nyerged, egyik kezeddel a markamránál, másikkal a hátsó kápa alatt és bele térdelsz. nem szabad, hogy rugózzon, fixnek kell lennie.
Ki kell próbálni. Látatlanban ne vegyél nyerget, mert lehet, hogy nem is jó a lovadra. Én csak használtan vennék nyerget, mert a boltban nem mondhatom azt, hogy helló, hazaviszem kipróbálni, míg a használt nyerget árusítók többsége meg szokta engedni, hogy kipróbáld.
Hogy zajlik az adásvétel: találkoztok, megnézed a nyerget. Ha már ránézésre sem stimmel vele valami, megmondod, hogy köszi nem, és ki sem próbálod. Ha ránézésre jó, akkor otthagyod foglalónak a nyereg árát, és elviszed kipróbálni. Vagy ha megoldható, az eladóval együtt is kimehettek a lovardába, és akkor nem kell foglaló.
Érdemes le is papírozni, mert azért egy nyereg sem 30 ezer Ft...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!