Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Első lónak milyet ajánlotok?

Első lónak milyet ajánlotok?

Figyelt kérdés

Első lónak milyet ajánlotok?Én szeretem a pörgős,magas pacikat.Tudom hogy egyedet választunk,nem pedig fajtát!!!

Díjugratást szeretnék majd tanulni,Melyik az a fajta amelyik jó ugróló,magas(!),pörgős? Nem vagyok kezdő lovas!Heti 1x járok lovagolni 7 éve.Megy a lépés,ügetés,vágta és a galopp is helyesen!Én szoktam a pacit fel és le szerszámozni,patát ápolni,szőrét...Nyáron fürdetni.

Milyen paci lenne jó?Vagy még most ne gondoljak a díjugratásra?(Paci szempontjából)

2013. máj. 22. 22:28
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Első lónak egy nyugodt, kiegyensúlyozott lovat ajánlanék inkább, mert ha jól foglalkoznak vele, akkor bármelyik lónak meg lehet hozni a menőkedvét. Az a jó, ha a ló nem magától megy, amerre lát, hanem hajtani kell - viszont ha hajtod, kéred tőle, akkor tud menni, akkor robbanékony.

Mivel egyedet nézünk, így nehéz sok érdemlegeset mondani, amelyik fajtában én nézelődnék azért, az a furioso, bár ez nem az a 190+ marmagaságú alkat, de szép stílusban ugrik, állóképes és kitartó, hadászati célokra tenyésztették, esetleg magyar sportló (ez egy használati típus, genotípusosan ugyanaz, mint bármelyik európai sportló [dán, holland, német sportló, holsteini, oldenburgi, selle francais, stb-stb], tehát azokat is meg lehet nézni), a sportlovakat általában ugrásra szelektálják, azonban tudni kell, hogy nem csak Nagydíjszintű ló van köztük, hanem olyan is, ami már a saját lábában is átesik, nem, hogy még akadályon... A magyar félvér apja általában fed. engedélyes mén, anyja pedig ismeretlen származású, ezért rengeteg féle ló lehet közöttük, akár igazi ugrófenomén is, vagy elsőosztályú díjló, ha meglátod benne a fantáziát. Erősen telivérezett fajta a gidrán és a kisbéri, kell hozzájuk tényleges lovastudás, de menni tudnak, ilyen a shagya is, de az nyilván arabbal "telivérezett" (bábolnai arab félvér gyk), az arab telivérnél tömegesebb és magasabb, nem nagydíjas ugró, de elsőosztályú military ló, tehát tud azért ugrani is.

Nyilván lehet gondolkodni angol telivérben vagy ügetőben, ezeket pályáról jövet, ősszel bagóért megkapod, de átlovaglást igényelnek. Mindkettőben van rugó, tudnak ugrani, de sok idomítóedzést és körültekintést igényelnek, az ügetőnek rengeteg idő kell, hogy megtanuljon szépen és helyesen vágtázni.

Ha ugrani szeretnél tanulni a lovaddal, akkor nagyon fontos dolog a ló kiválasztásánál, hogy legyen ugrómúltja, mert máskülönben nem fog menni a dolog. A kezdő ló + kezdő lovas kombináció a lehető legrosszabb választás, ráadásul nagyon veszélyes is, ha pedig odaadod edzőnek vagy belovaglónak, versenyzőnek, hogy tanítsa meg a lovat, akkor az drága is, ráadásul eleve nem olyan ugye, no...

Első lónak 8-12 év körüli heréltet vagy kancát ajánlok, ez a kor már megelőlegezi azt is, hogy jó ugróképességű, ereje teljében lévő lovat kapsz. Csődört/mént én nem ajánlanék, mert ha addig nyugodt is volt, bármikor bekattanhat kancák közt.

2013. máj. 22. 22:58
 2/5 A kérdező kommentje:
"Nyilván lehet gondolkodni angol telivérben vagy ügetőben, ezeket pályáról jövet, ősszel "bagóért megkapod, de átlovaglást igényelnek" - Hogy érted hogy bagóért? És merre fele van/vannak azok a pályák?(Érdemesnek találom ott is nézni! ;) Köszi!!)
2013. máj. 22. 23:07
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Alagon vagy a Kincsem Parkban, vagy bármely tréningistállóban. Azt kell ezeknél nézni, hogy minél kevesebb versenyt futott, annál jobb (megterheli az ínszalagokat és ízületeket a sok futkorászás), és általában ha "lassú" akkor nem látnak benne fantáziát, tehát bőven áron alul viheted. Azt kell tudni, hogy ezek közel 70 km/h-val száguldoznak a pályán, tehát ami oda lassú, hobbilovaglásra az még bőven túl gyors is, és a menőkedvével nem szabad visszaélni, tehát még pont, hogy lassítani kell rajta általában.

Ha nagyon nagy szerencséd van, akkor kapsz neked tetsző lovat 120 környékén már, úgy értem a bagóért kifejezést, mert ha nem nyer versenyt, akkor nem hoz pénzt, ellenben ott tréningben tartani egy lovat elég költséges... Nekem ügetőm van, bő egy évem ráment, hogy rendes lovat faragjak belőle, de mára több itteni milliós nagyságrendű lovat maga mögé utasít nem egy tekintetben... Nyilván ehhez jól kell választani, és kell egy jó edző.

2013. máj. 22. 23:43
 4/5 anonim ***** válasza:
Álmodozó kislány. Heti 1x karámba az semmi. És egy ló tartása nem annyiból áll , hogy feltudod szerszámozni meg néha megpucolni
2017. jan. 14. 10:09
 5/5 anonim ***** válasza:
Ezzaz van még rajtam kivül aki 7 éve heti 1x lovagol!!!:) Én most felesbértartó vagyok, két éve kezdtem ugrani, de már szeretnék sajátot. Egyébként a magyar sportló, ami magas, jól ugrik, nem tudom az ár mennyire szempont de ők nem olyan drágák, kb 1 mill. Ha van pénz akk holsteini, oldenburg amik magasak és jól ugranak, és viszonylag pörgősek. De ezek ugrók. Egyebként gondolom gondoltál már az angol telivérre talán ő lenne neked a legjobb.
2020. szept. 7. 17:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!