Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mikor nyugdijazzuk?

Mikor nyugdijazzuk?

Figyelt kérdés

21 eves a lovunk.jo egeszsegben van a korahoz kepest.energikus munka kozben is.hetente egyszer lefutoszarazzuk, egyszer kivisszuk light-os terepre.

Mikor nyugdijaznatok a lovatokat?kisberi felver kanca.

2013. máj. 8. 14:06
 1/5 anonim ***** válasza:
Ha az egészségi állapota ezt megkívánja. Amíg egészséges, nincsenek ízületi gondjai, jól tartja magát, addig lovagolható. Persze ilyen korban már nem kell vele sokat-nagyot ugratni, könnyebben sérül, de ha van kedve menni, bírja fizikailag is, akkor még pár évig bőven lovagolható, akár 25 éves koráig is. Nekem 23 a lovam, 20 éves korában került hozzám, addig napi 10 órákat ment futószáron gyerekek alatt, nyilván nem a legjobbak már a lábai, sem a háta, de heti 1-2 terepet (1-2 óra, de hegyen-völgyön) simán bír, ő kisebb termetű ló, így könnyebb lovassal megy csak, és ha hosszabb terepre megyünk, fáslizom, az segít neki, de szerintem őt 1-2 évig még lehet lovagolni, igényli is. Mikor hozzám került úgy gondoltam, nyugdíjazom, mert megérdemli, de ha mentem a karám felé kantárral, nyereggel, hogy másik lovat nyergeljek, jött, nyerített, rohangált, egyszer még a villanypásztort is elszakította, annyira akart jönni... Szóval visszatérve a kérdéshez, ha egészséges, és kímélősen lovagolod, (akár még versenyezni is lehet ilyen korú lóval, főleg díjlovaglásban) akkor pár évet bírhat még, de állatorvossal sűrűn nézesd meg, és ne terheld túl, ha úgy érzed, nem bírja, hagyd neki, idős már.
2013. máj. 8. 15:46
 2/5 A kérdező kommentje:

Szoktunk neha 50 cm-es akadalyt ugrani ha olyan a kedve.meg most is olyan mint egy kis energiabomba.most hetvegen lattam rajta eloszor hogy inkabb a karamban maradna mint mozogna.tudom hogy mar nem fiatal.szoval azt szerettem volna meg kerdezni az ugrashoz visszakanyarodva hogy ott termeszetes hogy hasznaljunk invedot.de javasolnad mar a tereplovaglashoz az invedoket.

Hangsulyozom mielott barki rosszat gondolna mar nincs ugy.munkaban mint mas lo.vigyazunk ra es csak finom munkat vegzunk vele!

2013. máj. 8. 16:04
 3/5 anonim ***** válasza:
én a lefutószárazást nem igazán értem, egy fiatal lónál a kiképzésnél fontos szerepe van a futószárazásnak, esetleg egy boxban tartott lónál is jól jöhet, mielőtt felülnek rá, ha nagyon tele lenne, vagy ha a tulajnak nincs ideje felülni, de mozgatni kell, de szerintem 2 lightos terep jobb, mint 1 terep és 1 futószárazás. persze az se mindegy mi számít nálad lightos terepnek. ki lehet vele menni 20 percre sétálni is.
2013. máj. 16. 20:56
 4/5 A kérdező kommentje:

Azert futoszarazzuk mert a legelon ahol van semmit nem mozog a setalgatason kivul.felulni ra igy eleg meresz mert tele van a segge.

Csak atmozgatjuk nem csopog rola az izzadsag es nem habos a nyaka meg a teste...

A light-os terep meg ugyan ezt jelenti megyunk el jol esot de nem kapkod hazafele a levegoert meg nem folyik rola a viz.

Azert kerdeztem mert masok szerint mar nem fiatal es ne kezeljuk ugy.mint egy fiatalabb lovat.igazuk van vagy sem.feluljunk e rabvagy mikortol ne?ennyire voltam kivancsi.

2013. máj. 17. 07:31
 5/5 anonim ***** válasza:
szerintem azt érzed, hogy ha már "sajnálod" akkor nem szabad rá felülni, de amíg lefutószárazás nélkül fel se "mersz" ülni, akkor még bőven lovagolható, mert van még benne spiritusz!
2013. máj. 17. 10:32

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!