Tényleg nem szabad inni a lónak a terep lovaglás után?
Ha terepen jól leléptetitek őket, akkor lehet itatni.
Viszont ezt pályán való munka után is muszáj, a pályáról lejött, csatakosra izzadt, szuszogó ló nem ihat!
Teljesen mindegy, hogy terepről vagy benti munkáról van szó, mindkét esetben ugyanaz a szabály érvényesül. Ha ki van melegedve a ló és nincsenek visszaállva a normálértékei, akkor nem ihat, mert leforrázza a tüdejét, és tüdőgyulladást kap. Ha viszont kb 10-15 percet lesétáltatod, és normalizálódtak az értékei, akkor semmi akadálya annak, hogy igyon. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy megnézed szuszog-e, tágak-e az orrlyukai, ki vannak-e tágulva az erei, és hogy visszaszáradt-e. Ha minden visszarendeződött, akkor nyugodtan ihat, akár lovaglás után is. Én pl mindig 15-20 percet sétálok a lovammal munka után, normálisan visszaállnak az értékei, így nincs meg annak a veszélye, hogy ha rácuppanna az önitatóra, akkor leforrázná magát.
Egy kis sétaterep abszolút nem megterhelő egy kondiban lévő lónak, és ha belevesszük a lenyergelés, ápolás idejét, akkor pláne semmi esélye nincs arra, hogy ha iszik, akármi baja is legyen. Ne aggódj, nem lesz semmi következménye az egésznek.
Ezt az egy órás várakozást én egyébként nem igazán támogatom. Ha normálisan le van sétáltatva a ló, nem értem, miért kell még egy órán keresztül váratni például akár nyári 40 fokban is. Persze ez szokás kérdése, de ezt teljesen feleslegesnek tartom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!