Mit tudok kezdeni egy heveder iszonyos loval? Le lehet szoktatni róla? Hogyan?
Igen, mondhatni, ma találtam rá. Lovardában egy bér tartott ló, akivel senki nem foglakozik már nem is tudom mióta. A gazdája külföldön van és végül is lesz*rja mi van a lovával, csak fizeti a bértartást de nem is tudja h mire.
Már egy ideje felfigyeltem rá, érdeklődtem utána, ma az edzőm megengedte h felüljek rá. Állítólag a "gazdájának" csak a bértartás felét kell fizetnie, cserébe engedi h lovagolják a lovat. De nincs rá nagyon igény, ezért nem is lovagolják nagyon, max 1 hónapban 1x.
Nyergelés előtt direkt figyelmeztetve lettem h vigyázzak a hever húzásnál. És csakugyan már amikor meglátta hevedert teljesen megörült, harapott, rúgott hisztizett. Kapott pálcával a farára meg orrba is nyomtam párszor. Viszont szeretném ha ez nem így lenne. Ha nem kellene minden egyes alkalommal bántanom a félelméért. Előreláthatólag még fogok rajta ülni, mert lovaglásnál jól viselkedik, semmi baj nincs vele.
Szóval szeretném ezt a problémát valahogy "kezelésbe" venni.
Én ilyenkor adok neki valami finomat az etetőjébe, hogy jó élménnyel társítsa a hevedert. A másik, amit meg szoktam tenni, hogy csak úgy felteszem a nyerget bokszban, pár percig rajta hagyom, a heveder csak úgy lóg mellette, aztán leveszem, kiviszem - hogy lássa, nem mindig rossz, ha ez előkerül. Aztán megsimizem a hevederrel a hátát, hasát, farát, ilyesmik.
Fontos, hogy lásd majd a határvonalat a félelem és a hiszti között - ha fél, akkor nem szabad bántani, mert rögzíted benne, hogy igen, most kell félned, mert kegyetlenül megverlek. Azon a ponton, ahol ez hisztibe megy át, nyugodtan orron csaphatod, hogy most álljon le.
Hozzátenném, hogy ne egyből húzd meg a hevedert tövig, hanem fokozatosan.
A másik, hogy a hevederiszony mögött néhány esetben klausztrofóbia áll - ismertem olyan lovat, amin ez annyira elhatalmasodott, hogy a fedeles lovarda tárt ajtaján (ahol egy traktor befért...) ő már nem fért be, és hihetetlen hisztit csapott, sőt. A tulaj jól megverte erre mondjuk (farát), a ló át is ment, és a félelme nyom nélkül megszűnt, többé soha nem jelentkezett sem ajtóknál, sem hevedernél, "járulékos veszteség", hogy elharapta a nyelvét, ömlött a vér mindenfele, hatalmas stressz érte, ez volt kb. elég, hogy oldja a félelmét.
Nos, döntse el mindenki, megérte-e, én senkinek nem kívánom azt a látványt.
Először a heveder látványához kellene hozzászoktatni az előzőek által leírt módon. Nehéz eldönteni, hogy hol a határ a félelem és a hiszti között, de legyél vele mindig határozott, ha hisztizik, azt ne tűrd el. Ha lógó hevederrel már elviseli a nyerget, akkor dörzsölgesd át a hevedertájékát, amíg a kezedet végighúzva már sehol sem remeg meg a bőre. Ilyenkor egy - a paci méreténél kicsit nagyobb - hevederrel érdemes próbálkozni, ami mindkét oldalon az első lyukba csatolva még nem ér a hasához. Utána elkezdheted az oldalakat váltogatva egyesével meghúzni a hevedert, szóval minden lyuknál át kell menni a paci másik oldalára. Első alkalommal talán nem is kell teljesen meghúzni.
Persze lehet, hogy a te pacid nem igényel ilyen szintű fokozatosságot, ezt látatlanban nem tudni. Remélem tudtam segíteni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!