D-zabla mire is való?
Nagyon kicsit erősebb mint az oliv zabla, de egyáltalán nem kemény szájú lovaknak lett kitalálva. (a kemény szájt sem zablával kellene "kezelni", de ebbe most ne menjünk bele)
Szerintem nincs semmi szükség zabla váltásra.
A D-zabla nem csípi be a szájszegletét, az tuti. A D egyenes része minimális feszítő hatást képes kifejteni, mint pl. egy pálcás zabla, de meg sem közelíti azt - én azért használom ezt szívesebben, mert valamivel finomabb segítségekre reagál a pacim, mint a sima csikózablánál, de igazából azzal se téptem a száját soha...
Kemény szájú lóhoz egyébként még finomabb zabla kell, ami azt illeti, feszítő meg max. díjlovaglásba M szint felett, vagy westernbe.
Amíg néha beleránt, esetleg próbálkozhattok úgy, hogy futószárra teszitek, és kapaszkodhat a nyeregkápába. Amikor már biztosan, stabilan tudja követni a ló mozgását, akkor jobban tud bízni is benne szerintem, ehhez akár a kengyel nélkülizést is ki-kipróbálhatjátok 1-2 kör erejéig, mert megterhelő a combnak, de jó bizalomépítő, lám, az sem kell ahhoz, hogy "túlélj". :)
Mindenesetre én mindenképp zablával tanítanám tovább, kantárral, mert a kötőfékre tett szárakat is lehet tépni, igazából, ennyivel a lovat nem teszed tönkre, ha utána felülsz, korrigálod, amikor kell, ellenben előbb mindig felszereléssel kell tudni kezelni a lovat, és úgy lehet elhagyni, szép fokozatosan, ha akarjátok... Fordítva sokkal nehezebb.
Azt kéne megtanulnia, hogy ha pl. a ló megbotlik, kicsit megijed, vagy rágyorsul, adjon neki szárat, és dicsérje meg a lovat. A jól belovagolt ló amint nem érez támaszkodást, nem elsiet, mert szárat kapott, hanem lassul, akár meg is áll, ha megszűnik az előrehajtó segítség is.
A gumis kikötő jó, kezdőknek a hiányzó szársegítségét pótolja valamelyest.
A jól idomított ló ha nem találja a támaszkodást, lassul, nem pedig elsiet, a pacira is ráfér egy kis idomító munka majd. :) Az nem baj, ha néha kezdő ül rajta, mert ha mindig egy lovasa van, amúgyis hajlamos hozzászokni az ő segítségeire, és teljesen "elveszik" más lovas alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!