Póni Klub-os versenyre hogyan szokás öltözni? Fehér lovaglónadrágot szoktak viselni? A ló sörényét be szokták bogyózni?
Eddig csak házi versenyeken voltam, olyan beöltözős Mikulás Kupán. "Nem poénos" versenyem ez lesz az első, és nem igazán tudom, hogy jelenjünk meg. A tévében díjlovas versenyeken mind fehér lovaglónadrágban vannak, de azok magasabb rangú versenyek... Szükséges lenne fehér nadrág? (Nekem most van egy kifakult fekete, egy barna-szürke és egy szürke gatyám, valamelyik jól nézne ki?) És felülre mit vegyek fel?
Gondoltam rá, hogy a lovam sörényét bebogyózom, de nem akarok olyan... nem is tudom milyennek látszani, de mondjuk a lovam sörénye elég kócosan áll mindig, ezért gondoltam, hogy talán úgy jobban nézne ki.
(Nem tudom, hogy ez számít-e, de D1 és C1 programot fogok lovagolni.)
A helyes öltözet nagyban hozzájárul az összképhez, a benyomáshoz, így a Te megítélésedhez is, éppen ezért, ha nem is kötelező, szerintem ajánlott, mert magadról festesz vele egy képet (plusz az a nadrág később is jó lesz).
Díjlovas versenyen lehet kobakot is viselni újabban, azt is ajánlanám, mert hiába nem díjugrató, balesetek azért épp lehetnek.
Én úgy tudom, hogy a póni klubos versenyeken is már kötelező a fehér naci. Lábszárvédőt, gumicsizmát sokat láttam, így bőrcsizmára nem kell beruháznod.
Kobak használata is kötelező.
Felsőre fehér blúz jó, nem elvárt a versenying, bár nyilván nem hátrány.
A lovad ápolt legyen, Általában fonva szoktam őket látni.
Fásli vagy ínvédő, egyáltalán semmi sem lehet póni klubbos díjlovas versenyeken se a ló lábán egyébként (elkerülendő, hogy pl. söröskupak legyen alatta).
Illetve lehet rá tenni, de annyi büntető jár érte, hogy instant utolsó helyezés.
Most a Pony Club díjlovagló szabályzatából fogok idézni:
Öltözék
1.Kobak
-hárompontos biztonsági kobak használata mindenki számára kötelező.
Kobak nélkül vagy nem megfelelően kobakban lovaglókat a vezetőbíró a versenyből kizárhatja.
Amennyiben a feladat lovaglása során a lovas kobakja leesik, rögzítő csatja kinyílik, vagy meglazul, kizárás nélkül folytatható a verseny a kobak helyreigazítás
a után. A kobak megigazításakor a megállás, vagy lóról leszállás nem von maga után büntetést.
2.Nadrág
–sötét nadrág a regionális versenyeken megengedett. Országos versenyen világos nadrág a megengedett. Egyszínű fekete, vagy barna lábszárvédő lovaglócipővel
használható. Rojtos lábszárvédő nem használható.
3.Zakó
–regionális versenyeken nem kötelező. Az országos bajnokságon a feladat lovaglása során zakót kötelező viselni. Megengedett a tweed, kék vagy fekete zakó,
világos inggallérral, vagy nyakkendővel. A bemelegítéskor a zakó viselése nem kötelező, amennyiben a lovas hosszú vagy rövid ujjú és nyaknál zárt inget visel. Nyakkendő vagy gallér viselete az inghez szükséges.
4.Kesztyű
-minden versenyző számára kötelező.
5.
Ékszer
–nem megengedett. Ez a szabály nem csak a díjlovagló versenyekre, hanem minden lovas Póni Klub rendezvényre érvényes. Biztonsági okokból kizárólag jegygyűrű,
karóra és vízszintesen betűzött nyakkendőtű viselhető. A Póni Klub versenyeken és rendezvényeken semmilyen testrészen nem engedélyezett testékszer, mivel lóról esés
esetén komoly sérüléseket okozhat, ezeket a lóra ülés előtt el kell távolítani.
6.Sarkantyú
–Sarkantyú használata a D és C versenyszámokban nem megengedett. A többi versenyszámban kizárólag egyszerű, tompa sarkantyú használható. Amennyiben a
sarkantyú hajlított, a hajlított rész lefelé néz, a sarkantyú szára pedig egyenesen hátrafelé.
A sarkantyú szára nem lehet 3cm-nél hosszabb. Tarajos és éles sarkantyú nem használható.
7.Lábbeli
–Kizárólag szabályos, vékony talpú, könnyű, megfelelő sarokkal rendelkező lovagló cipő lábszárvédővel, vagy lovagló csizma viselhető.
8.Ruházat
-A versenyzők a rendezvény helyszínén a rendezvény teljes időtartama alatt kötelesek tiszta ruhában megjelenni, ami nem kötelezően a verseny öltözék. A díjátadáson eredményhirdetésen akár lóval, akár ló nélkül történik, a lovasoknak a teljes versenyöltözéket viselniük kell.
9.Felelősség
–a versenyzők felelőssége, hogy öltözékük és a lovuk felszerelése a szabályzatnak megfeleljen. Hiányosság kizárást vonhat maga után. Csillogó kiegészítő
kellékek nem kívánatosak.
2)Pálca
1.Használható a versenyprogramok lovaglása alatt.
2.A pálca hossza maximum 75 cm lehet.
3.Amennyiben a feladat lovaglása során a lovas leejti, nem veheti fel újra.
4.Bármelyik kézben használható, de köszönéskor kötelező a szárakat tartó kézben fogni.
5.Amennyiben a bíró szerint a lovas nem megfelelően használja, a lovas kizárható a
versenyből.
B szintig nem kell fonni, de legyen ápolt hatása, kifésülve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!