Mit csináljak, hogy ne sunyítson a lovam?
14 éves kanca, 8 éves korában került a környezetemben, szóval mióta ismerem, sunyít mindenre és mindenkire. Amúgy nincs vele különösebb gond, nem bánt senkit, csak ezt a sunyítást szeretném kinevelni belőle, de nem tudom, hogy hogyan.
A lovász azt mondta, vsz kis korában bántalmazták és azért maradt benne, de már évek óta jól bánik vele mindenki.
Elvben ha megtanítasz neki egy "ne csináld" jelentésű parancsot, és azt mondogatod sunyításnál, majd pedig helyes végrehajtás esetén azonnal jutalmazod akkor (csak) csökkeni fog egy idővel. De egyébként az ilyen dolgok már beleépülnek a ló személyiségébe, azt nem nagyon lehet megváltoztatni, alapvetően így kell elfogadni.
Amúgy az sem törvényszerű, hogy bántották, ismertem olyan lovat, aki hobbi szinten sunyított mindenre különösebb ok nélkül.
Amikor elkezdtem lovazni volt egy welsh kanca aki mindig sunnyogott, de a legjámborabb volt a 9 póni közt :)
A sunyítás szerintem ennyi idő után megmarad nála, max mérséklődik, szóval csak egyéb szituációkban fog sunyítani. Ha nem bánt senkit akkor hagyd. Itt jön a jól bevált: "okos enged".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!