Miből lehet megállapítani, ha egy ló az elejére van esve, vagy ha ferde?
Elejére van esve: a hátsó lábak nem aktívak, a mellsőkön hordoz több sújt, és mélyen-előre megy, a feje lent van, és szét van nyúlva.
Ferde: egyenesen is meg van hajlítva
(bocsi, sietnem kell, nem tudom bővebben kifejteni :P)
Amit a laikus is észrevehet ezekben az esetekben (persze ha felhívják rá a figyelmét):
Az elejére esett ló a hátuljával nem lép az elsők patanyomába, több patanyommal is mögötte maradhat. Persze van sok más, csak ezt kezdőként is észre tudod venni.
A ferde lovat ha hátulról megnézed, nem két sor nyomon megy, hanem három, akár négy egyenesre esnek a nyomai, mert a hátsó lábak nem az elsők nyomába lépnek, kitérnek.
Akkor is lehet az elejére esve a ló, ha fel van igazítva. Jó példa erre amit manapság a díjlovaglásban piaffe néven művelnek. Kerestem két szemléletes példát. Az elsőn a ló fara lesüllyed, a súly nagyobb részét a hátulsó lábak viselik, aktívak, a konc hajlított, a tarkó a legmagasabb pont, a ló feje a függőleges előtt van, a földön lévő mellső lába talajjal bezárt szöge merőleges: [link]
A másikon szép vonalak is vannak. :)
A far nem süllyed le, a hátsó lábak inaktívak, a talajon lévő mellső láb a súlypont felé lép, hogy egyensúlyban tartsa az elején lévő lovat: [link]
Ez aztán végképp a piaffe megcsúfolása a legeredményesebb díjlótól (pontosabban a lovasától): [link]
A ferdeséget a földről legjobban úgy látod, hogy a ló hátsó patanyomai nem az elsők mögé lépnek, hanem oldalra (többnyire jobb oldalra). Lovasként úgy érzed, hogy a jobbra ferde ló a bal oldalra feszes, nehezebben hajlik, a bal száron többet fog, a bal vállára dől, bal kézen a kört kisebbíti, jobb kézen nagyobbítja, mindennek hatására a bal elejét túlterheli és idejekorán elhasználódik. Ezen a rajzon egyensúlyi és ferdeségi hibákat látsz a felső sorban: [link]
Köszönöm szépen! :)
(A Totilast ábrázoló kép borzalmasan elszomorító...)
Akkor erre ne is mondjunk semmit...:
Tudom, nem ide tartozik, de felháborítónak érzem, hogy még a bokszban is ezzel b***ogatják a szerencsétlen lovat, ahol elvileg ki kéne hevernie a napi 1,5-2 órás "szügynyaldosás" fáradalmait... Tisztelet a kivételnek!
Sajnos ezzel én is találkoztam már, nincsenek rá szavak...
Hihetetlen, hogy mennyire elfajult mára a lovassport. Sajnos nem is látok túl sok reményt arra, hogy ez helyrejöjjön.
Nem is fog, amíg a bírók ezt díjazzák, miközben olyan lovasokra hivatkoznak az Irányelvekben, mint La Guériniére: [link]
Én abszolút díjlovaglás fan voltam, Totilastól is el voltam ájulva, biztos voltam benne, hogy ezt akarom csinálni, aztán mélyebbre ástam és most már teljesen más véleményen vagyok.
Mivel a díjlovaglás a képzettséget kellene, hogy elismerje, nem pedig a lovak született adottságait, így a kisebb mozgású, de helyesebben képzett lovak kellene, hogy nyerjenek, és nem pedig az égbe kalimpáló, hátul kimaradó csodalovak, amikkel önmagukban persze nincsen baj, csak a helytelen (még a szabályzatnak is ellentmondó) lovaglás pontozásával, vagyis a szövetség sokszor bort iszik és vizet prédikál (és akkor még szépen mondtam).
Egyébként van, aki azt mondja, hogy az egész mögött a modern sportlótenyésztők állnak, mert a lovaik nélkül ma már nem lehet pénzdíjat nyerni, nem is helyezik a szerényebb adottságokkal rendelkező lovakat, korrekt végrehajtás ide vagy oda.
Ha érdekel ez a téma, Philippe Karl részletesen ír róla, tulajdonképpen az egész könyv a FEI által leírtak és a valóság szembeállítása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!