Vélemény? (vidi)
Szerintem a kötőfékes/nyakszíjas/istenigondolatos/anyámsetudjamiazeges megoldásoknak se az a célja, hogy a ló ennyire előre-lefele kinyújtott nyakkal vonuljon amerre lát, illetve a kobakot se dobnám ki az ablakon a "bizalom" jegyében, mert a ló úgyse fogja azt a darab akármit összekötni ezzel, tehát neki aztán holt mindegy, nem fogja földhöz csapni magát, hogy nem is bízol benne, a lovas viszont egyszer szenved igazán komoly fejsérülést, és aztán meg azon túl, hogy a ló megy vágóra persze, ő meg élete végéig mentális sérültként folyatja a nyálát. Ja nem, ez vele nem történhet meg, max másokkal, mert ő bízik a lovában, ami ezért már nem is menekülő állat, balesetek meg feléjük nincsenek.
Egyébként néha mintha NAGYON elől lenne a ló súlypontja is, de gondolom, ez is mindegy, a lényeg az örök barátság.
Nem akartam negatívnak tűnni, túl korán van nekem ehhez.
Az akadály utáni lóról való levetődést - a ló fejének letépésével - eléggé furán nézegettem, kobak szerintem se ostoba gondolat, főleg, ha így röpköd a csajszi lefelé, a hevedert viszont nem értem miért a jobb oldalon húzza meg.... mindegy, ez nem lényeg, csak fura.
Összességében lehetne ez egy kedves videó is, bár semmi különös, csak viszonylag jó az alapötlet, csinos a lány és kedves a paci. Ennyi.
Ez egy tök jó példa arra, hogy mire gondolok, amikor az általánosan elterjedt natural horsemanshipről beszélek.
Az elején ugrat a lovas, majd szinte levetődik a lováról (én nem vagyok egy ugró zseni, valami rosszat csinált a ló?), azután meg mi történik? Lefekteti a lovat, szabadon meghajtja, majd körbe-körbe lovagol, valami egészen rémes széküléssel, miközben a ló előre-lefelé nyúlik (és még mindig inkább ez, mint a tegnapi fejbekérős lovas!), de a ló nagyon ferde.
Sokkal jobb lenne, ha inkább azt mutatná meg a lovas, hogy hogyan ugrat most! Hogy a NH hatására jobb lett a kapcsolata a lovával, de közben nem rosszabb lovassá vált, hanem jobbá, (de legalábbis hogy van egy normális ülése) és most már nem veszekszik a lovával, hanem azokat a dolgokat, amiket eddig is csináltak, sokkal szebben, jobban, összhangban meg tudják csinálni.
De persze nem, hanem megelégszik azzal, hogy kemény székülés alatt a ló kötőféken kavirnyázik, a súlypontja elöl van, ferde, amivel az elejét, de különösen a bal első lábát túlterheli, így az sokkal hamarabb fog elhasználódni, mint azé a lovasé, aki feligazítja és egyenesre lovagolja a lovát, a ló érdekében. Biztos vagyok benne, hogy ő azt hiszi, hogy amit csinál, az jó a lónak, de ez sajnos nem így van. Mindenki úgy lovagol, ahogy akar, de a ló egészsége kellene hogy az elsődleges legyen.
Valletta, a ló semmi rosszat nem csinál ugráskor, alighogy leér az eleje, a csaj keményen letépi a fejét, mire a ló megáll, a csaj meg kihasználva a ló által adott lendületet, leugrik. Szó nincs leesésről, sem a ló részéről valami baromságról, amitől le kéne esni, egész egyszerűen a csaj leugrik elég látványosan (megjegyzem, egy harminc centis cavaletti méretű ugrásnál le se lehet ekkorát esni, képtelenség) és hozzá még elég durván lerántja a lovat is, ami számomra felháborító. A ló egyébként jó fej, egy rossz mozdulata nincs.
Amúgy pont azokért a dolgokért háborgok, amiket te is leírtál és pont ezért vagyok én is háklis az állítólagos természetes lókiképzőkre, mert ez nem természetes lókiképzés, hanem szimpla agymenés.
Akkor jól láttam, hogy nem láttam! :)
Alapvetően jó lenne ez a természetes lóképzés, csak ott hibádzik, hogy valóban képezni kellene a lovat is, meg a lovast is, vagyis előrelépni és nem pedig vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!