Parelli. Hogy kezdjem?
Van egy lovam. Nemrég vettem és ahol eddig tartották nem futószárazták, meg semmi csak lovagolták.
Én az a szabadidomítós tipus vagyok, szeretem az erőszakmentes lókiképzést. A lovammal is ez a tervem. Csak egy kis gond van. Nagyon kedves, barátságos bújós ló, de amikor futok előtte mindig úgymond játszani akar. Vagyis nem lehet előtte futni hogy kövessen mert ágaskodik. Játszani akar. (A neve épp találó mert úgy hívják hogy Játék :D) Nagyon szeretném a Parelli módszert használni, de nem is igazán tudom hogy kezdjek hozzá. Mármint azt tudom hogy "játszani" kell vele, barátkozni meg hasonlók. Érdemes lenne elvinni valakihez hogy egy kicsit "parellizze meg"? Szóval nem tudom hogy kezdjek hozzá. Azt mondják minden lóval lehet parellizni, és én ezt el is hiszem. Vagy mit lehetne tenni, hogy mikor futok előtte akkor ne ágaskodjon? Nem bántana sose, úgyhogy ez biztos nem rossz szokása. Inkább csak játék.
Bocsánat ha kicsit hosszúra sikeredett, de légyszíves adjatok ötleteket hogy mégis hogy kezdjek hozzá. :) Előre is köszönöm. :D
Utolsóval nagyjából egyet értek, azzal a kivétellel, hogy a pálca nem büntetés kell, hogy jelentsen a lónak, hanem arra hivatott, hogy segítse jobban megérteni a lovas jelzéseit. Mivel a lovas kicsi és a ló nagy, vannak dolgok, amiket pálca nélkül nem tud elmagyarázni a lovas, például mert sem a kezével, sem a lábával nem ér el a ló faráig. Épp ezért használnak a naturálosok is répabotot, meg mittudomén milyen botot, "natural horsemanhip-es" ostort a ló tanítására, ami egyébként egészen egy nagy klasszikus kiképzőig, a Xenophón nyomdokain járó Pluvinelig vezethető vissza. Nem az eszközzel van a baj, hanem a nem megfelelő használattal. Lovat magasan képezni pálca nélkül a fentiek miatt lehetetlen.
A legnagyobb bajom a Parellisekkel az, hogy jó ez a hét játék, meg minden, javítja a kapcsolatot, de nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a ló és lovasa kell, hogy fejlődjön, kell hogy a ló egészsége szempontjából lényeges egyensúlyi helyzetet, egyenességet, összeszedettséget teremtsen, tehát nem lenne szabad ott megállni, hogy a ló jól megcsinálja a hét játékot, mert ez csak a kezdet. Alapozásnak, szellemi ráhangolódásnak nagyon jó, de önmagában nem elég. És teljesen mindegy, hogy a földről, kézen végzett munkát hogy hívjuk. Hívjuk-e Parellizésnek vagy előkészítésnek, vagy épp új, nehezebb dolgokat tanítunk a lónak kézen, a lényeg az, hogy a képzés a lóhoz legyen igazítva, ne követeljen túl se fizikailag se szellemileg, és a kiképzési skálát figyelembe vegye. Mert rengetegféle módszer létezik, de valójában csak jó és rossz. A neve meg teljesen mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!