Pálcahasználat?
Oké, a lényeget értem, de még nem volt a kezemben.
Kicsit azért útba kéne igazítani.
Pedig jó lenne minkét kézzel tudni fogni, mert bármikor szükség lehet rá - legalábbis amennyiben nem arra redukálódik a pálcahasználat, hogy gyorsabb iramra bírjuk a lovat.
Mivel még kezdő lovas vagy, leginkább arra fogod használni a pálcát, hogy megerősítsd a csizmasegítségedet, szóval akkor használd, ha a megismételt csizmasegítségre sem reagál a ló, és ebből kifolyólag értelemszerűen a csizma mögött kell(ene) használni, egy jól irányzott odacsípés formájában.
Komolyabb idomítómunkánál, amikor a ló farára akarsz hatni pálcával, és azt szeretnéd, ha balról jobbra hatna, akkor is a jobb kezedbe fogva, kicsavarodva böködöd vele? Egyfelől, másfelől ha külső kézben van, akkor végigsúrolod vele a lambrint, vagy a sövényt, és egy erre érzékenyebb ló már ugrik is ki alólad. Akkor, és csak akkor van a pálca külső kézben, ha az indokolt! Olyan meg nincs, hogy az egyik kézben nem tudod fogni, én is jobb kezes vagyok, és párszor gyakorolni kellett azért az átvételt is, a tartást és a használatot... De ez ennyi, gyakorlás, vagy eldöntöd, hogy neked így jó, ezért a lónak is, mindenki más meg hülye. Az is egy mentalitás.
Terepen mindegy, melyik kézben van, általában abban, amelyikre a ló szeret kitérni, vagy amelyik irányba gyakrabban kiugrik, ha van ilyen.
Terepen és parcours lovaglásakor (akadálypálya) gyakorlatilag mindegy, melyik kezedben van a pálca, de ha a ló hajlamos valamelyik vállára elvinni, akkor érdemes abban a kezedben tartani, amerre húz, hogy ezt ellensúlyozni tudd vele.
Idomítómunkánál viszont a belső kezedben van a pálca helye. Olyan nincs, hogy nem tudod bal kézzel fogni a pálcát. Tanuld meg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!