Hasznos a zablagumi? Nem kaphatja be a ló? És csikózablához szoktak javasolni ugye?
Nem kaphatja be a ló, hasznos lehet, de ha nem olyan durvák a segítségeid, szerintem felesleges. Nekem azzal együtt is becsípte a száját, igaz, az enyémet még a ló előző tulaja adta, és kicsit maszekban hozzá lett nyúlva ahhoz a zablához, első ilyen eset után vettem is másikat...
De szóval sima csikózablával nagy eséllyel nem fog kelleni, de ha durvább a szája, akkor ajánlott lehet.
Hogy érted hogy ha durvább a szája, akkor ajánlott lehet?
Attól függ, milyen csikózablád van. A zablagumi arra jó, hogy a zabla ne csípje be a ló szájszegletét. Azért javasolják csikózablához, mert azon alapesetben van két lyuk, amin a karikák átfutnak és ez kikezdheti a ló száját. Véleményem szerint jobban megéri beruházni egy olív zablába, mert azzal ez nem történhet meg és kíméletesebb is a ló szájához.
Érdemes zablagumit használni, ha:
*a csikózabla becsípheti a ló száját(pl. régebbi, kopott a zabla-> rés van a karikák és a zablavas között)
*ha áthúzzák a ló száján a zablát/nem "egy szárral" kell "irányítani a lovat" -csak így lehet áthúzni a zablát/ -erre megoldás lenne még a segédorrszíj használata, ill. nagyobb méretű zablagumi.
Ha semmiképp nem akarsz zablagumit használni, akkor: olív zabla.
Aki áthúzza a zablát a ló száján az át fogja húzni a gumit is vele együtt. Lovastudást nem ad a zablagumi. :)
Ha ez a probléma, vagy a lovas tanuljon meg normálisan szárat kezelni, vagy ha kezdő és problémás lovat fogott ki, használjon inkább pálcás zablát.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!