Ti mit gondoltok?
Lovas csoportban azon megy/ment a vita, hogy a hidegvérű jó-e ugrásra. Vannak akik szerint még jobbak is, mint a melegvérűek,sportlovak mert erősebbek a lábai. Igen, de viszont jó pár kg-val nehezebbek is...
"A hidegvérüek lábának semmi baja nem lesz az ugrástól,olyan erős lábaik vannak,hogycsak na!:D valamelyik hidegvérü jobban ugrik mint egy melegvérü. miért ne lehetne vele ugratni?Sokkal strapabíróbbak"
Meg olyanokat írtak, hogy KELL a hidegvérűnek ugrani, jót tesz neki, erősíti a lábait stb...
Szerény véleményem, hogy a hidegvérűt nem véletlenül nem ugrósportokban használják, szegény a videón nekem úgy tűnik kicsit nehézkesen is ugrik, nem túl nagy lelkesedéssel, segédszárral ...
Nektek mi a véleményetek erről?
És kik azok a hülyék, akik ezen vitáznak? A melegvérűek között vannak olyan lovak, akiket direkt ugrásra tenyésztenek, míg a hidegvérűek között ez nem szempont. Akkor melyik ugrik jobban? Hát az, akit direkt arra tenyésztenek.
Az pedig hülyeség a köbön, hogy az ugrás jót tesz a ló lábának, olyan nagy erők éri a lábát, hogy rossz nézni. Itt van lassításba: http://www.youtube.com/watch?v=TaNqXNavR8c
És ezek a gyerekek lovagolnak? :o
Csak kérdezd meg tőlük, hogy díjugratásban miért nem indítanak hidegvérűeket, ha annyira jók, hogy felveszik a versenyt a félvérekkel?
Vagy vegyék a fáradtságot és nyissanak ki végre egy lovas könyvet és olvassák el két sorban, hogy mire alkalmas egy hidegvérű...
Köszönöm a választ!
Akkor megnyugodtam, hogy nem én vagyok a hülye.
Pár tizenéves, egy videó alatt, amin egy testes hidegvérűvel ugrik egy fiú. 130 cm-ket is, bár arról csak képet láttam még.
Fhu, ez a videó azért kicsit "elszomorít", imádok ugratni, de tényleg durva így lassítva nézni, akkor egy 750 kg-os hidegvérűnél mekkora súly van ilyenkor az első lábakon érkezéskor?... De szerintem ha normálisan be van melegítve, nem őrült módjára ugranak a lóval nem lesz hatalmas baja belőle. "Ismertem" egyet, fiatalkorától versenyekre járt, 20 év fölött van toyota kupán első lett, csak lestem amikor mondták a korát.
De azokon a kommenteken már kiakadtam, hogy milyen jót tesz a lábának, de úgy voltam vele, hogy nem állok le vitatkozni velük, mert attól függetlenül hogy 17-18 alatt vannak, mindent jobban tudnak mindenkinél, az észt oszatni nagyon tudják, és itt nem csak erre gondolok.
Minden ló tud ugrani, egy métert még egy tehén is átugrik, nem nagy kunszt. A probléma ott kezdődik, hogy ha olyan jók lennének a hidegvérűek, akkor levernék az összes félvért - de mégsem teszik. Tán titokban tartják a nagy tehetségüket? :)
Egyébként hol folyik ez a diskurzus?
A hidegvérű nem véletlenül nem ugróló, hanem elsősorban nehéz igás. A ló csontozata kb. 380 kg súly hordására alakult ki, rendezkedett be - egy hidegvérű ennek akár a háromszorosa is lehet! Ha rendszeresen ugrasz vele, még bemelegítés mellett is szétviszed a lábát.
Az ugrólónak sem egészséges az, hogy folyton ugranak vele, csak annak nagyobb divata van, mint az idomításnak például (pedig az ugrólónál is kb. fele-fele aránynak kéne lennie, mert az ugrás alapja is a idomítás, de ez sokaknál kimarad - akiket én látok magam körül).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!