Nem lovagolok, de érdekel az elmélete. Valaki leírná?
Ezt nem nagyon lehet pár mondatban ide leírni, mert annál sokkal összetettebb témáról van szó. De összességében elmondható, hogy a testsúly, a lábak, a kezek együttes, összehangolt segítségei kellenek egy-egy feladat végrehajtásához.
Egy példa: haladsz a lóval lépésben. Kezeid nyugodtan, állított ököllel, finoman és teleszkóposan követik a ló fejének apró mozdulatait, ülésed (derekad, feneked) követi a ló hátának mozgását, combok, vádlik finoman odazárva kísérik mindkét oldalon a lovat. El akarsz indítani egy ügetést, csinálsz egy félfelvételt, ami annyit tesz, hogy egy pillanatra zárnak az ujjaid a száron, icipicit "meghúz " a derekad (kicsit olyan ez, mint gyerekkorodban a hintán), majd már követed is újra a mozgását a lónak, ezzel figyelmeztetted csak az új feladatra. Majd szorosan zárnak a combok, megtolod a lovat derékkal és már üget is. Ez egy könnyebb feladat, a vágtába ugratás már ennél jóval összetettebb, a többi meg még inkább.
Az egész lényege, hogy mindig a testsúlyod, a kezeid, lábaid összehangolt munkájáról van szó, ha az egyik kimarad, már tökéletlen lesz az egész.
Ajánlom ezt a könyvet: Ló és lovas összhangja: a segítségek
Ebben érthetően le vannak írva miként érhetőek el a jármód és irányváltások. Ezen kívül még rengeteg szakirodalom foglalkozik ezzel, most hirtelen ez ugrott be. Nálunk a könyvtárban is megtalálható.
Köszönöm a válaszokat, mindenkiét, aki próbált segíteni, zöldkezeltem! :D
Nagyon érdekes minden amit leírtatok, utolsó neked külön köszönöm, mert ezekre a finom mozgásokra voltam kíváncsi. :) Lehet egyszer kipróbálom, csak nekem nem tetszik, hogy sokáig csak körbe kell menni a lóval egy futószáron. :D Persze megértem, hisz biztosan nagyon fontos része a tanulásnak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!