Kezdőoldal » Állatok » Lovak » 100 kilóval lehet lovagolni?...

100 kilóval lehet lovagolni? Milyen ló bír el ekkora embert?

Figyelt kérdés

Egy barátom kedvet kapott a lovagláshoz általam, viszont 100 kg körül van (ehhez 2 méter magas). Egy kisbéri "méretű" ló elbírná? Vagy inkább hidegvérűre üljön?

16/L

2013. jan. 16. 01:18
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Ááááácsi, ha futószáron, voltizshevederrel oktatnak első körben, ahogy kell, akkor nem fog huppogni az illető, legalábbis tisztességes futószáras lovon biztosan nem, pont mert nincs ott a holt réteg, a nyereg. A ló rázni tuti fogja ügetésben valamelyest, de huppogni nem fog. Egy férfiember pláne, mert annál jobban féltik a féltenivalójukat. :-) Baromi gyorsan (percek alatt) ráéreznek (persze tisztességes útmutatás mellett) hogyan üljenek ahhoz, hogy ne veszélyeztessék férfiasságukat. Márpedig ha ügetésben megtanul simulékonyan ülni, vágtában is könnyebben megy majd, nyeregbe pedig addig úgysem engedik (már ha jó az oktató) amíg nem tud mindhárom jármódban elengedett kézzel ülni.

A huppogások ott okoznak nagyobb problémát, ahol nem volt meg a tisztességes alap, tehát nem tanították meg rendesen ülni és nyeregbe engedték. Akkor valóban nagyon problémás a lónak is, de tisztességes helyen ez nem fordulhat elő.

2013. jan. 16. 15:12
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Igazad van Gabka, erről az igen lényeges motivációs tényezőről elfeledkeztem. :)
2013. jan. 16. 15:14
 13/17 anonim ***** válasza:

Szerintem a nagyobb termetű félvérek hátának nem okoz gondot a 100 kg. ismerősöm 120 kg és díjugratásban versenyez, csak alapból 180 cm marmagas lovakat választ.

Azt ajánlom, hogy először ő is keressen olyan helyet, ahol vannak sodrottak, vagy nagyobb termetű lovak - tehát elvállalják az oktatását, mert általában a lovasiskolákban 80 kg a határ, mert féltik a lovak lábát.

Tény és való azonban, hogy ha már van egy jól kifejlett egyensúly érzék, a kisebb termetű lovak is ugyanúgy elhordozzák a lovast. Ott van pl osztrák díjugrató, Anton Martin Bauer, ugyanúgy versenyez az 5éves csikóival, meg kisebb termetű lovakkal.

2013. jan. 16. 18:29
 14/17 anonim ***** válasza:
35%
az én shagya arabomat használja a lovarda a nagyobb súlyú lovasok lovagoltatására
2013. jan. 17. 07:03
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Ha sokan így állnak hozzá, hogy súlyhatárt szabnak, akkor ne is üljön senki lóra, az terheli a legkevésbé a ló lábait. Tartsuk díszállatnak és állítsuk az istállóba, hogy nehogy belelépjen egy gödörbe a legelőn!

Lassan bedilizek ettől a sok feles kérdéstől és válaszoktól. Emberek logika!

A lovakat munkára tenyésztették, több száz kilós terhek vontatására, nem csak a hidegvérűeket. Ezeken kívül velük mentek csatába, az angol telivérekkel, a kisbérikkel, és az arab telivért is a hosszú távú utazásra, és kötve hiszem, hogy az arabok mérlegre álltak mielőtt feldobták a cuccukat és magukat a lovukra (nem mai gyöszmeteg fiucskákról van szó). És a 100 kiló? Egy páncél fegyverrel és hadinyereggel együtt 40 kg-ot nyomott, ehhez jöttek az izmos 80-90 kg-os férfiak és a lovaik bírták hosszú távon.

Még mielőtt felháborodna valaki, közlöm hogy tisztában vagyok a mai lovak szerkezetével és azzal, hogy csökkent a teherbírásuk, de ne feledjük el első sorban, ők haszonállatok. Falun a mai napig 20-25 éves koráig naponta veszik igénybe az erejét.

Szóval 100 kg-mal nyugodtan lehet lovagolni. Én 180 cm vagyok 70 kg és lány, még nem hallottam magam alatt lovat panaszkodni, nem is dőlt ki alattam egy se hosszú terepek után holott az egy vékony csontozatú 150 cm-es kisló.

A kisbéri méret lazán elbírja a barátodat.

2013. jan. 17. 18:39
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
nem a 100 kg-val van a gond, hanem azzal, hogy kezdő és tuti fog huppogni, mert oké, hogy voltizs hevederrel kéne a kezdőt felültetni, de őszintén hol ültetnek fel felnőtt 100 kg-s férfit első alkalommal szőrén? az tény, hogy ha már tud lovagolni, akkor nem számít a súly, csak a míg béna, és felszálláskor belehuppan a hátába, majd onnantól leszállásig pattog.
2013. jan. 18. 10:17
 17/17 anonim ***** válasza:

és megérkezett a megfejtés, egészen friss cikk, egy felmérés a lovasok.hu-ról, hogy hány kg-t is bír el egy ló:

[link]

2013. jan. 18. 10:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!