Hogyan zajlik egy körmölés/patkolás pontosan?
Hát szerintem mindenhol kicsit más. Nálunk egy régi ismerősünk csinálja. Tulajdonképpen nekünk szinte semmit nem kell csinálni, esetleg tartani a ló fejét egy kicsit. Szóval ló a patamosóhoz, a gazdája tartja a fejét hogy ne fészkelődjön vagy ha kicsit problémásabb a ló akkor fölveszi a lábait. A kovács meg csinálja a dolgát. Közben beszélgetünk meg nevetünk. Nem árt jóban lenni a kováccsal, nekünk mindig "baráti áron" dolgozik. Mondjuk aki nálunk csinálja nagyon aranyos egyébként, nem az a tipikus bunkó paraszt ami sok kovácsra jellemző.
Patkolásnál meg nyilván előre meg kell nézetni hogy mekkora patkó kell a lóra stb. de azt a kovács tudni fogja. Szerintem kérdezd végig a lovas ismerőseidet hogy ők kivel csináltatják és akkor hátha találsz egy jó kovácsot.
Mi messzebbről hívunk kovácsot, összebeszélünk a környékbeli lovasokkal és akkor úgy hívjuk, hogy 1 nap körbejár a környéken.
Kijön: kihozzuk a lovat, kipucolja a lábait, lecsípi a szarut a szélén, tolókéssel a talpát megszedi, megreszeli, majd felüti a vasat.
Lábfogó nem kell külön, mert megfogom én a ló lábát.
Árban: ha 4 új patkót kap 10-12 ezer, sima körmölés 3-5 ezer, ha a régi vasak nem kopottak és azt üti vissza 5-7 ezer.
Felénk 8-10 hetente jár a kovács, télen lassabban nő a pata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!