Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Lótartás otthon. Megfelelnének...

Lótartás otthon. Megfelelnének a körülmények?

Figyelt kérdés
Nagyon nagy telkünk van, de 11 üvegház van rajta, viszont van egy rész, ami üres, most konyhakertként funkcionál. Kb. olyan 20x25 méteres terület. Erre építenénk a sarokba egy boxot, elé lebetonoznánk egy részt patamosónak. Elég nagynak gondolom a területet arra, hogy egész nap kint lehessen, és még lovagolni is lehetne rajta. A határ is elég közel van, oda is ki tudnék járni lovagolni. Pár évig versenyszerűen díjugrattam, értek a lovakhoz, de az itthoni tartásról fogalmam sincs. Nem tudom megfelelne-e így ez neki. A takarmányt tudnám hol tárolni, van egy fedett épületrészünk, ahová beférne a széna, szalma, zab is. Minden szerszámom és felszerelésem megvan, és van itt a városban egy állatorvos, aki anno pest megye főállatorvosa volt, leginkább tsz-ekbe járt ki tehenekhez meg lovakhoz, nagyon ért hozzájuk. Segítségem is lenne. Szerintetek így megfelelne? Nagyon szeretnék lovat, de a bértartást nem tudom hol megoldani, időm nem lenne messze utazni emiatt, és nem is jó az, ha hetente párszor tudok csak vele foglalkozni. Időm lenne rá, mert saját boltunk van, ott is dolgozom, nem kell eljárnom sehová, nem kötött a munkaidőm se.

2012. nov. 18. 21:34
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Amúgy nem tudom mi a gondod a wescosokkal. A környékünkön kb 60 lovas van, akik évek óta összejárnak és kb fele-fele arányban vagyunk wescosok angolosok. Soha nem volt még ebből probléma, sokszor lovazunk együtt, hisz ez a lényeg és fontos az összetartás, a közös élmények és hogy mindenki szereti és tisztelettel bánik a lovával. Ha valaki durván lovagol (tartozzon bármilyen stílushoz), azt a közösség úgyis kirekeszti. Aki meg azért megszól valakit, mert más nyeregben ül, az szimplán hülye.
2012. nov. 19. 01:24
 12/17 A kérdező kommentje:

Nincs velük bajom, csak mivel én díjugratok, nekem nem fekszik a western stílus. Meg ahogy láttam, sajnos nem is bánnak olyan jól a lovakkal. Jó, nem soványak a lovak, de állandóan tiszta sárosak, senki nem foglalkozik velük, csak ki vannak vágva a legelőre télen-nyáron, egy kis tetős beálló van nekik, ott van az abrak is, de be se fér az összes ló egyszerre. Kint állnak csupaszon a szakadó esőben, hóviharban, nem tesznek rájuk soha egy takarót se. Én nem szeretném, ha a lovamat emiatt érné valami...meg hát ez is, hogy nincs rendes kerítés, hanem csak egy villanypásztor egy soron körbehúzva, a lovak meg, gondolom hogy ne törjenek ki, levert cölöphöz vannak kikötve és úgy legelnek...

Szóval nekem nem a western stílussal van bajom, hanem ezzel, amilyen körülmények között ők tartják a lovakat, meg ahogy (nem) foglalkoznak velük.

2012. nov. 19. 08:02
 13/17 anonim ***** válasza:

Figyelj, mi lenne, ha otthon tartanád, de mivel 300 méterre ridegtartásban vannak a lovak, akkor karámozni átvinnéd oda?

Megdumálnád, hogy fizetsz x összeget, ők nem etetik, nem csinálnak vele semmit. Reggel kiviszed, este behozod, ahogy kedved tartja.

És akkor mégis otthon tartod, de gondozod, de van elég legelője. És még társasága is.

2012. nov. 19. 09:27
 14/17 A kérdező kommentje:
Erre gondoltam aztán én is. :) Na majd körbekérdezek, meg hát ki kell akkor alakítani a helyet, stb...meg megfelelő lovat is kell találni :D Szóval ez nem holnap lesz még úgyse...leghamarabb tavasszal. Köszönöm a válaszokat! :)
2012. nov. 19. 10:24
 15/17 anonim ***** válasza:

azért amit írtál a rideg tartásról nagy hülyeség ám, ugye tudod? a ló több ezer évig élt a szabad ég alatt és csak pár száz éve kezdték istállózni, azóta ismerik azokat a betegségeket és rossz szokásokat, mint a kehesség, szitálás, karó rágás... a ló teljesen jól elvan kint, nem kell neki takaró, sőt, ha takarózva lenne, akkor igen fázna, amikor leveszik. ő nem egy ember, hanem egy állat, nem szobakutya. az meg, hogy sáros, hidd el jobb neki, mintha le lenne pucolva naponta, ugyanis a sok pucolással leszedi az ember azt a zsírréteget, amitől "vízálló" lesz a bundája. egy ridegben tartott lónak 2 nap szakadó eső után is száraz a szőre alja, ha beletúrsz. A takaróban álldogáló ló lehet 2 nap alatt átázik...

egyébként nem vagyok westernes, de én is ridegben tartom a lovaim (még tető sincs a fejük fölé, hoppá, télen-nyáron, hóban-sárban, esőben-szélben kint vannak) soha nem volt beteg egyik se, nem úgy, mint az istállózott lovak, akiket ha kihozol simán megfázhat, ami érthető is egyébként. én ilyenkor, novemberben már csak nyereghelyen pucolom a lovamat, pont azért, hogy ne rontsam el a szőre védekező funkcióit!

2012. nov. 20. 01:19
 16/17 anonim ***** válasza:

Nem igénytelenség, ha sáros ló. Nálunk ha lovaglás vagy egy éjszaka után kiengeded a karámba a lovakat, az az első, hogy belehemperegnek a sárba. Magasról leszarják, hogy előtte félórát pucoltad-e vagy sem. Az a lényeg, hogy akkor legyen tiszta, amikor lovagolsz rajta, a többi nem számít. Takargatni meg nem kell, elég csak akkor ha megizzadt, de akkor is csak addig kell, míg meg nem szárad, utána meg csak aláizzad.

Szóval az, hogy valaki ridegbe tartja a lovát az nem igénytelenség.

Sőt ha az elképzelésednek megfelelően 500m2-en tartanád a lovat ki-be járható bódéval, akkor a lovad ugyanúgy hemperegne a sárban és ugyanúgy nézne ki a másik istállónál.

2012. nov. 20. 12:04
 17/17 anonim ***** válasza:
Kecske nem jó a lovadnak társként! És szerintem is kicsi a területe a legelőnek! De biztos találsz más megoldást!!! Hajrá!! :)
2013. febr. 6. 16:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!