Felestartás kérdés?
Még nem vagyok túl tapasztalt a lovazàs terén, viszont lehetőségem adódott,hogy felestartó legyek. Szerintetek mik az első lépések, hogy kapcsolatot és bizalmat teremthessek a lóval? Tudom, hogy foglalkozzak vele sokat, legyek ott stbstb, de ezen belül mit?
Köszi a válaszokat!:)
A feles tartás a világ legrosszabb döntése. Ha nem te vagy a hivatalos gazdája akkor nem nagyon tehetsz semmit azon kívül, hogy lovagolod.
Legyél vele sokat, de ne sajátítsd ki. ne neveld másképp mint ahogy az eredeti gazdája, de azért foglalkozz vele. Ne kelts irigységet, de szerettesd meg magad vele. Ááá szóval ez bonyolult. Én egyszer voltam félbértartó. Azok voltak a legrosszabb éveim.
Az első, hogy írtok egy mindenre kiterjedő bértartási szerződést.
Sok kommunikációt igényel ez a két bértartó közt, hogy ki mikor merre megy a lóval, hogy ne legyenek viták. Meg kell egyezni, hogy mit hogyan csináltok, mik a szokások és neked kell jobban idomulni a hivatalos gazdájához. Pl ha ő nem szereti a parellizést, akkor te ne erőltesd, mert ugye az ő lova. Szóval az ilyenekben is meg kell tudni egyezni. Illetve az se mindegy hol álltok lovastudásban.
Időnként mehet, de ne állandóan mikor mész hozzá, mert utána el fogja várni a nasit és követelőző lesz. Addig fogod érdekelni, míg kaját adsz neki, ha meg nincs nálad semmi, akkor csipkedhet. Inkább járj ki hozzá sűrűn, vidd ki legelni, menj ki és csak pucold meg. Az se jó, ha csak akkor lát, amikor lovagolni szeretnéd, mert akkor össze fog kötni a munkával. Ha lehet parellizhetsz is vele, de ha nem akkor alkalmazd a fentieket.
Mindig figyeld a ló viselkedését és reakcióit, mert egy fülfordításból láthatod, hogy mihez, miként áll, ne hagyd, hogy szemtelen legyen veled, legyél vele határozott, és csak akkor emeld fel a hangod, ha rosszban sántikál, ha csipked és nem jó szándékból, akkor szájon is legyintheted egy kicsit, jelezvén, hogy ezt nem tűröd el. Persze ezt a gazdájával is meg kell beszélni, nehogy azt hallja vissza valami "jó akarótól", hogy vered a lovát (pedig csak rendezted a rangsorbeli helyed).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!