Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Felestartás kérdés?

Felestartás kérdés?

Figyelt kérdés

Még nem vagyok túl tapasztalt a lovazàs terén, viszont lehetőségem adódott,hogy felestartó legyek. Szerintetek mik az első lépések, hogy kapcsolatot és bizalmat teremthessek a lóval? Tudom, hogy foglalkozzak vele sokat, legyek ott stbstb, de ezen belül mit?

Köszi a válaszokat!:)

2012. okt. 13. 09:16
 1/8 anonim ***** válasza:

A feles tartás a világ legrosszabb döntése. Ha nem te vagy a hivatalos gazdája akkor nem nagyon tehetsz semmit azon kívül, hogy lovagolod.

Legyél vele sokat, de ne sajátítsd ki. ne neveld másképp mint ahogy az eredeti gazdája, de azért foglalkozz vele. Ne kelts irigységet, de szerettesd meg magad vele. Ááá szóval ez bonyolult. Én egyszer voltam félbértartó. Azok voltak a legrosszabb éveim.

2012. okt. 13. 09:21
 2/8 anonim ***** válasza:

Az első, hogy írtok egy mindenre kiterjedő bértartási szerződést.

Sok kommunikációt igényel ez a két bértartó közt, hogy ki mikor merre megy a lóval, hogy ne legyenek viták. Meg kell egyezni, hogy mit hogyan csináltok, mik a szokások és neked kell jobban idomulni a hivatalos gazdájához. Pl ha ő nem szereti a parellizést, akkor te ne erőltesd, mert ugye az ő lova. Szóval az ilyenekben is meg kell tudni egyezni. Illetve az se mindegy hol álltok lovastudásban.

2012. okt. 13. 10:58
 3/8 anonim ***** válasza:
Áááá... Nem jó a feles tartás nagyon... Mindig veszekedni fogtok, hogy az egyik a másik cuccát használta, hogy ki mikor menjen ki, a nevelésen is lesznek viták. Nem valami jó dolog, nekem elhiheted!
2012. okt. 13. 12:17
 4/8 A kérdező kommentje:
Légyszi ne azt írjátok, hogy jó vagy rossz dolog-e, hanem hogy a LÓVAL hogy tudok olyan szintre kerülni, hogy a gazdája mellett engem is elfogadjon? Vagy Ti hogy csináltátok ? Egyébként köszönöm az eddigi válaszokat, nagyon kompromisszumképesnek hiszem magam, és eleve én terveztem az alkalmazkodást a másik félhez:)
2012. okt. 13. 13:00
 5/8 anika6 válasza:
Beszélj a gazdájával, ő hogyan bánik a lovával, esetleg kérj tőle segítséget. Szerintem nem fog megharagudni érte, hiszen ez az ő érdeke is, ha nem kétfélét tanítotok a lónak. Egyébként a "parellizés" vagy más természetes lókiképzés segít a tisztelet elnyerésében, de igaza van az előző hozzászólónak, hogy nem biztos, hogy a tulajnak is be fog jönni. Ha előtte megkérdezed/megbeszéled vele, akkor szerintem semmi problémája nem lesz, sőt, lehet, hogy ő is kedvet kap hozzá. :))
2012. okt. 13. 16:12
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszi, hogy irtál:) megkérdezem majd akkor tőle, bár egyébként is mondtam neki, hogy mindent szeretnék úgy csinálni, ahogy ő szokta, tehát nem akarok kisajátítást vagy a helyébe férkőzést.. Az alma, répa nasi jó ötlet, vagy ne a hasán keresztül akarjam megnyerni?:)
2012. okt. 14. 12:32
 7/8 anonim ***** válasza:

Időnként mehet, de ne állandóan mikor mész hozzá, mert utána el fogja várni a nasit és követelőző lesz. Addig fogod érdekelni, míg kaját adsz neki, ha meg nincs nálad semmi, akkor csipkedhet. Inkább járj ki hozzá sűrűn, vidd ki legelni, menj ki és csak pucold meg. Az se jó, ha csak akkor lát, amikor lovagolni szeretnéd, mert akkor össze fog kötni a munkával. Ha lehet parellizhetsz is vele, de ha nem akkor alkalmazd a fentieket.

Mindig figyeld a ló viselkedését és reakcióit, mert egy fülfordításból láthatod, hogy mihez, miként áll, ne hagyd, hogy szemtelen legyen veled, legyél vele határozott, és csak akkor emeld fel a hangod, ha rosszban sántikál, ha csipked és nem jó szándékból, akkor szájon is legyintheted egy kicsit, jelezvén, hogy ezt nem tűröd el. Persze ezt a gazdájával is meg kell beszélni, nehogy azt hallja vissza valami "jó akarótól", hogy vered a lovát (pedig csak rendezted a rangsorbeli helyed).

2012. okt. 14. 13:28
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szèpen utolsó, nagyon hasznos választ írtál!:) megpróbálom megfogadni a tanácsaid:))
2012. okt. 16. 22:37

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!