Csak engem nem izgat különösebben a parellis természetes lókiképzéses módszer? .
XDDDDDDDD jaaaj de jót nevettem.
egyáltalán nem úgy van ahogy te azt gondolod.;) attól h valaki szabadidomítózik még tud rendesen lovagolni.
ha állatkínzás lenne akkor nem használna kb mindenki zablát, és ha a lónak fájna akkor nem venné be a szájába. az egy másik dolog h nem kell tépni a száját sem agyon pálcázni mert azt miért jó? semmit nem érsz el vele max annyit h a lovad megutál.
semmi baja nem lesz attól ha tud néhány trükköt, igen csakugyan nem kutya,és senki nem is várja el tőle h kutyaként viselkedjen.
19:11 nagyon nem hajtjuk ostorral annyi h mellette tartjuk, mert ha nem lenne ott akkor a ló nem értené h mit várunk tőle. és igen természetes mert a ló ÉLVEZI amit csinál,élvezi a dicséretet,h örömet szerezhet a gazdájának, és nem azért csinálja mert kényszerítve van meg nem is azért mert ha nem csinálja meg akkor szét pálcázuk.;)
bízhat a ló benned parellizés nélkül is, persze nem arról van szó. de olyan mély kapcsolatot soha nem fogsz tudni kialakítani a lovaddal mint a szabaditomítók. talán ki kéne próbálni előbb és utána elítélni nem gondolod? amúgy persze mindenkinek lehet véleménye, de ha azt sem tudod h miről van szó akkor meg mit is akarsz...?
Utolsó, jó tudni, hogy a "nagyok" így vélekednek erről.
Én sem szeretem, ha valkai erőszakkal lovagolja a lovat, de az erőszakos lovaglás és a term. lókiképzés között van egy köztes dolog, csak ezt épp sokan elfelejtik...:s
Lovaglás közben is épülhet a bizalom, legalábbis személyes tapasztalatom szerint. Pár éve, egy iskola lovon lovagoltam, elég makacs ló volt így volt, hogy oda csíptem neki a pálcával a végén egészen összeszoktunk, mikor leszálltam elengedtem, és jött utánam, ha gyorsítottam ő is gyorsított. És nem igazán szerettem, szóval azt sem gondolhattam, hogy valami finomságot várt tőlem, egyszer nem csináltam vele semmi parellis dolgot és lám.:)
Azt mondod csak parelli közben alakulhat ki igazán bizalom egy lóban? Ismerek egy nőt, nem parellizik, egyszerűen csak ott van velük, és mégis, a leg "vadabb" ló is bízik benne. Senkinek nem engedi magát megfogni, senkit a közelébe nem enged, őt mégis. De igazad van, biztos titokban parelliznek.
Ilyeneket a divatparellisek mondanak. Aki már eljut oda hogy magasabb szintre akarjon lépni és nem azért parellizik mert az hú de nagyon jól néz ki meg menő, hanem mert meg akarja érteni a lova gondolkodását, viselkedését az nem így vélekedik a dologról.
A trükkök tanításának is kétféle indoka van, egyrészről a divatlovasok azért csinálják hogy ha már sz@rul lovagolnak meg félnek az eséstől akkor valamivel csak föl lehessen már vágni. A másik oldal pedig azért tanít trükköket mert elmélyíti a kapcsolatot, erősíti a bizalmat és segít megtartani a vezető szerepet. A parelli nem arról szól hogy trükköket tanítunk a lónak, hanem arról hogy mivel ő nem képes a mi nyelvünkön kommunikálni, nem képes emberként viselkedni így nekünk kell megtanulni az ő nyelvét. Ebből pedig nem hiszem hogy bármelyik félnek is hátránya származna.
Ha pedig logikusan végiggondolod akkor rájöhetsz hogy a ló szereti a szabadidomítást. Te a saját nyelveden beszélsz inkább vagy egy mások által betanított idegen nyelven? :) A ló is szívesebben kommunikál a saját jelzéseivel és könnyebben is érti meg azokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!