Kérdések a fogathajtásról (? )
Nagyon érdekelnek a kutyás és lovas sportok, de a fogathajtásról keveset tudok. Csak kíváncsiságképpen felteszek pár kérdést, elnézést, hogy többet :)
-a lovakat hány éves korban kell bekocsizni,
-és hány éves kortól versenyezhetnek?
-milyen fajtájú lovakkal versenyeznek?
-mennyibe kerül ez a sportág, mondjuk aki négy lovat tart?
-hány év képzés kell ahhoz, hogy valaki fogathajtó lehessen,
-és mennyi idő a képzés?
Ennyi. A válaszokat köszönöm. Tudom, használhattam volna a Google-t is, de gondoltam itt lehet többféle választ kapok, de a lényeg, hogy egyszerre választ kapok az összes kérdésre, és több embertől (remélhetőleg) :D.
13/L
- 3 éves koruk előtt nem illene bekocsizni, sajnos Magyarországon nem ez jellemző..
- a versenyzés nem kor függő, hanem képzettség függő, az se mindegy milyen versenyről van szó (távhajtás, díjhajtás, stb.) és milyen szinten
- itthon leginkább lipicai, furioso, nóniusz, kisbéri, gidrán, fríz és a mostanság fogatos körökben nagyon divatos gelderlandi, vagy kwpn, továbbá shagya arab, és ööö.. hirtelen ennyi jutott az eszembe
- rohadt drága ez a sportág, mint ahogy minden lovas sport verseny szinten, de a fogatozás még hobbi szinten is drága, mert egy ló felszerelésének ára kb megegyezik egy hátas ló felszerelésével, viszont a kocsik nagyon drágák még egy járató kocsi is, nem hogy egy maraton és ugye mást használnak edzéshez, mást versenyre és megin mást ha csak kimennek kocsikázni barátokkal.
- szerintem gyorsabban tanulható, mint a lovaglás, de azért az is évekbe telik.
én még annyit tennék hozzá, hogy bár nagyon kényelmesnek és biztonságosnak tűnik a bakon üldögélni, de szerintem veszélyesebb, mint a lovaglás, nagyon durva balesetekről hallottam már és igen necces dolgokat láttam már (mert ugye ha gond van és leugrassz a lóról, az meg haza szalad, az előfordulhat, de ha a kocsi felborul, vagy te leesel róla és elszaladnak a lovak iszonyat károkat tudnak okozni a mögöttük robogó kocsival)
-elméletileg 2 évesen kéne neki állni szerszámhoz szoktatni.. 2,5-3 évesen az anyja/idős,tapasztalt ló mellet laza istránggal hajtani. (mi már 1,5 évesen szerszámolunk és a csikók elügetnek anyuka mellet úgy hogy semmit nem húznak..
-házi versenyeken láttam már 3 éves lovat is kettesben.. naagy versenyekre meg nem járok (nekem túl sznob)
-lipicai a legismertebb hazánkban
-mindent ki lehet hozni olcsón is drágán is.. meg ki milyen szinten tart lovat.. nekünk itthoni ló tartása (az abrak miatt kerül pénzbe) 10-12E Ft/ló +doki (körmölést megoldjuk) versenyszinten több kocsira is szükséged van.. nekünk egy kocsink van,, azzal mindent csinálhatunk.
-emberfüggő szerintem..
-mmint a lovak képzése? örök élet.. mindig tanulhatnak valamit.. a lovas..szintén
Ha vmi. kérdésed van még írj nyugodtan privit.. 10en pár éve fogatozunk.. (:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!