Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Kérdések a fogathajtásról (? )

Kérdések a fogathajtásról (? )

Figyelt kérdés

Nagyon érdekelnek a kutyás és lovas sportok, de a fogathajtásról keveset tudok. Csak kíváncsiságképpen felteszek pár kérdést, elnézést, hogy többet :)

-a lovakat hány éves korban kell bekocsizni,

-és hány éves kortól versenyezhetnek?

-milyen fajtájú lovakkal versenyeznek?

-mennyibe kerül ez a sportág, mondjuk aki négy lovat tart?

-hány év képzés kell ahhoz, hogy valaki fogathajtó lehessen,

-és mennyi idő a képzés?

Ennyi. A válaszokat köszönöm. Tudom, használhattam volna a Google-t is, de gondoltam itt lehet többféle választ kapok, de a lényeg, hogy egyszerre választ kapok az összes kérdésre, és több embertől (remélhetőleg) :D.

13/L

2012. szept. 1. 18:39
 1/5 anonim ***** válasza:
90%

- 3 éves koruk előtt nem illene bekocsizni, sajnos Magyarországon nem ez jellemző..

- a versenyzés nem kor függő, hanem képzettség függő, az se mindegy milyen versenyről van szó (távhajtás, díjhajtás, stb.) és milyen szinten

- itthon leginkább lipicai, furioso, nóniusz, kisbéri, gidrán, fríz és a mostanság fogatos körökben nagyon divatos gelderlandi, vagy kwpn, továbbá shagya arab, és ööö.. hirtelen ennyi jutott az eszembe

- rohadt drága ez a sportág, mint ahogy minden lovas sport verseny szinten, de a fogatozás még hobbi szinten is drága, mert egy ló felszerelésének ára kb megegyezik egy hátas ló felszerelésével, viszont a kocsik nagyon drágák még egy járató kocsi is, nem hogy egy maraton és ugye mást használnak edzéshez, mást versenyre és megin mást ha csak kimennek kocsikázni barátokkal.

- szerintem gyorsabban tanulható, mint a lovaglás, de azért az is évekbe telik.

én még annyit tennék hozzá, hogy bár nagyon kényelmesnek és biztonságosnak tűnik a bakon üldögélni, de szerintem veszélyesebb, mint a lovaglás, nagyon durva balesetekről hallottam már és igen necces dolgokat láttam már (mert ugye ha gond van és leugrassz a lóról, az meg haza szalad, az előfordulhat, de ha a kocsi felborul, vagy te leesel róla és elszaladnak a lovak iszonyat károkat tudnak okozni a mögöttük robogó kocsival)

2012. szept. 1. 19:12
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2012. szept. 1. 19:19
 3/5 anonim ***** válasza:
63%

-elméletileg 2 évesen kéne neki állni szerszámhoz szoktatni.. 2,5-3 évesen az anyja/idős,tapasztalt ló mellet laza istránggal hajtani. (mi már 1,5 évesen szerszámolunk és a csikók elügetnek anyuka mellet úgy hogy semmit nem húznak..

-házi versenyeken láttam már 3 éves lovat is kettesben.. naagy versenyekre meg nem járok (nekem túl sznob)

-lipicai a legismertebb hazánkban

-mindent ki lehet hozni olcsón is drágán is.. meg ki milyen szinten tart lovat.. nekünk itthoni ló tartása (az abrak miatt kerül pénzbe) 10-12E Ft/ló +doki (körmölést megoldjuk) versenyszinten több kocsira is szükséged van.. nekünk egy kocsink van,, azzal mindent csinálhatunk.

-emberfüggő szerintem..

-mmint a lovak képzése? örök élet.. mindig tanulhatnak valamit.. a lovas..szintén

Ha vmi. kérdésed van még írj nyugodtan privit.. 10en pár éve fogatozunk.. (:

2012. szept. 1. 19:27
 4/5 anonim ***** válasza:
3 éves korában illene elkezdeni a kocsizást. Kicsit más dolog mint a lovaglás mert kocsiba be lehet úgy fogni, hogy ne kelljen súlyt húznia. Fel meg nem tudsz úgy ráülni, hogy ne terheld meg. Versenyezni 4 éves kortól lehet velük. Általában nem is engedik a lovakat előbb versenyezni. Nagyon házi és kis versenyeken előfordulhat, de ha belegondolunk, hogy eleve 3 évesen kéne befogni, akkor előbb nem is lehet velük versenyezni.
2012. szept. 1. 20:26
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek :)
2012. szept. 2. 11:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!