Az ember miért bízik a lóban, ha megrúgja, ledobja, megbokrosodik?
Egy autó nem fog felborulni, ha csak nem 100zzal akarsz bevenni egy kanyart a jeges úton...
A ló meg megijed, megvadulhat, petárdát vágnak poénból a ló alá, miközben rajta ülsz, és annyi, leesel, és törik a karod...
Miért bíznak meg az emberek a lovakban?
A lovak kedves és érző lények. Egy autó egy gép, nem tud szeretni. De egy ló tud szeretni! Az autó egy eszköz csak arra, hogy eljuss egyik helyről a másikra, míg a ló egy társ,akivel együtt utazol, és aki rengeteg csodás pillanatot tud neked okozni. A lovaglás velejárója lehet az esés, de az legtöbbször nem a ló hibája, és csak szerencsétlen esetekbe végződik végtag sérüléssel.
Ha karambolozol, és nem te vagy a hibás, nem is az autó,hanem egy másik sofőr, az ugyan olyan, mintha a ló alá dobnak egy petárdát, és Ő megijed ettől, te pedig leesel. Nem a ló tehet róla, hanem aki a petárdát alá dobja. De remélem, hogy ilyen primitív emberek nem léteznek, akik ezzel szórakoznak, hogy a lovat ijesztgetik.
De szerintem egy lóban meg lehet bízni, mert tud szeretni, és ha jól bánsz vele, akkor nem fog megrúgni és ledobni, hacsak nem megijed.
Na, de hát akkor ha már felhoztad a kocsikat!
Évente hány ember hal meg balesetben? És hány is lovaglásban?
Honnan tudod, hogy nem fog felborulni? Sehonnan, csak megbízol az autószerelőben, hogy jól rakta össze. Innentől fogva nem értelmes a kérdés, hiszen egy ember ugyanúgy hibázhat, mint egy állat, most vagy egyikben sem bízol, vagy mindkettőben.
Amúgy ha valaki petárdát dobna a lovam alá, lehet nem az én karom törik majd el szilánkosra...
A lovaglás nyitja a kölcsönös bizalomban és tiszteletben rejlik. A lovam tisztel, ha elfogad feljebbvalójának, mivel ló és ember sose lehet egy szinten, valamelyik feljebb kerül a ranglétrán, ha a ló, abból lehetnek csúnya dolgok, mint pl, hogy megharap, megrúg. Ez nem bizalmatlanság, hanem tiszteletlenség. Bizalmatlanságból fakadó felrúgások max fiatal csikóknál fordulhatnak elő.
A lóval kiépítek egy bizalmi kapcsolatot, megerősítem, hogy nem történik semmi gond, mivel a lovam megbízik bennem, nem érdekli sem a petárda, sem a felröppenő madár, mert tudja, hogy mellettem nem lehet bántódása, én pedig megbízom benne, hogy elfogadja a "védelmem". Amolyan bízom benne, hogy bízik bennem.
A ledobás már megint tiszteletlenség kategóriájába tartozik, bár ennek is lehet megannyi ok, pl lehet a felszerelés hibája, ha kényelmetlen a lónak és töri, de ha minden rendben és nekem elkezd bakolgatni vagy le akar tenni ott bizony komoly tiszteletlenség van a dologban, amit a lóval rendezni kell, hogy "ki a jani".
Megbokrosodás kicsit vegyes dolog, de általában ijedtség hatására történik, ami meg a ló bizalmatlanságából fakad.
Szóval ez egy kétoldalú dolog, a lényeg a kölcsönösségben rejlik.
Hogy miért bízom meg benne? Nem tudom, de van egy olyan érzése az embernek, hogy nem lesz semmi gond, és vigyáznak rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!