Tanügetés bock nyeregben? Nektek hogy megy?
A problémám kettős, megpróbálom röviden leírni. Oktatóim mondják, hogy szépen ki tudom ülni azokon a lovakon a tanügetést, melyeknek hintázó a mozgásuk. Van azonban egy paci (mellesleg egyik kedvenc lovam), aki rövideket, apróbbakat lép. Hiába próbálok ellazulni, pattogok. A könnyű ügetés és a könnyített viszont remekül megy rajta.
Azért használunk bock nyerget, mert állítólag ez kevésbé töri fel a lovak hátát. Nekem még szokatlan, futószáron vagyok, tehát most az alapokat tanulom. Ha a lovak napi fárasztó munkáját megkönnyíti ez a nyereg, alkalmazkodok a körülményekhez. Létezik azonban, hogy ez a nyereg kicsit kihívás a kezdőknek?
Én bock nyeregben kezdtem el a lovaglást. Én úgy gondolom, hogy a bock nyeregben csak azt lehet megtanulni, hogy ne csináld a dolgokat... Évekbe telt mire a rossz szokásokat el tudtam hagyni.
Nem tudom te milyenben ülsz. Amiben én ültem valami iszonyat kemény volt mint a vas, volt vagy 15 kg ha nem több. Nagy volt, nehéz volt, rosszul ültetett. Az enyémben semmiféle térd vagy combtámasz nem volt nagyon eltolta a nyeregszárny a lábamat a ló oldalától.
2-3 évig ilyen nyeregben ültem, fogalmam nem volt arról,hogy mi az a térdtámasz vagy mi az a combtámasz, konkrétan olyan csúszós kemény anyagból volt az egész borítása a nyeregnek, hogy semmiféle támaszt nem találtam a nyergen. Arról ne is beszéljünk, hogy olyan fals ülést ért el. Nomeg hogy plusz hány kiló nehezedett a ló hátára, no igen persze hosszabban fekszik fel, jobban eloszlatja a súlyt, node akkor miért nem lehet ezt sima angol nyereggel megoldani????
NODE az volt a kérdésed, hogyan üld ki... hát neked lényegesebben könnyebb lenne egy angol nyeregben, ami szorosabb kapcsolatot eredményez a ló hátával. Alapjáraton azon van a hangsúly hogy az ülőcsontoddal próbáld kiülni, és ne más egyéb részeddel. Benne van a pakliban hogy lazaság, de az ülőcsontodra kell ülnöd és úgy kell lazának lenned, és nem máshogy. A másik az, hogy le kell nyomnod a sarkad és át kell ölelned a ló oldalát. Akkor van jól a sarkad ha érzed a hátsó ínszalagjaidat, hogy végignyúlnak a lábadban, majdnem egészen a fenekedig. Ez az ülésedben azt eredményezi, hogy szinte "rátapadsz" a ló hátára. Mellette nem elég csak tötyögni a ló tetején, hanem végig ugyanúgy derékkel kell hajtani, mint amikor könnyű ügetsz, csak itt épp nyeregben kell maradnod.
Talán annyi előnye van a bock nyeregnek, hogy bizonyos szinten jó helyen tartja a válladat meg szép egyenes ülésre tanít, de ezen kívül én nem láttam hasznát annak a nyeregnek. Én 7 éve lovaglok, ebből a 2 első év volt a bock -korszak... nem kívánom senkinek Dx.
Egyébként a tanügetés egy elég nehéz dolog, évek telnek el mire tökéletessé tudod fejleszteni.
(19/L)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!