Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Futószáron vagy anélkül?

Futószáron vagy anélkül?

Figyelt kérdés
Még elég kezdőnek számítok (ügetni biztosan tudok, a vágtát most tanulom) kb. 8-9. alkalommal voltam eddig lovagolni. Egyenlőre csak futószáron tanulok és ez így is marad amíg nem tudom biztosan kiülni mind a 3 járómódot. Többen is mondták, hogy ők szabadon tanultak vágtázni is mert az sokkal jobb stb... Nekem semmi bajom azzal, hogy futószáron tanulok de kíváncsi vagyok, hogy melyikkel lenne jobb szerintetek.

2012. ápr. 14. 10:38
 1/7 anonim ***** válasza:
én szabadon tanultam, de szerintem mindkettő jó. Ki ohgy tanit...De az tény hogy amikor szabadon vágtázol már rutinosabb vagy, mintha futószáron tanultad volna meg.:)
2012. ápr. 14. 10:49
 2/7 anonim ***** válasza:
91%
Futószár, ez nem is kérdés. Itt nem a tanulás a szempont, hanem a biztonság, teszem azt megilyed a ló, akkor nem mind1, hogy futószáron gyorsan megfogják, vagy az életedért kapaszkodsz, mert ott van meletted a karámfa amire nem kéne ráesni. Egyszerűen iszonyú nagy felelőtlenség az oktató részéről, ha szabadon hagy egy teljesen kezdőt.
2012. ápr. 14. 10:58
 3/7 anonim ***** válasza:

Hidd el futószáron a jobb. Itt megtanulod kiülni mindhárom jármódot biztonságosan, jó lesz az ülésed. Így már szabadon nem kell az üléseddel bajlódni, csak a szárkezelést és a segítségeket finomítani.

Ha szabadon tanulod, nagyobb eséllyel érhet negatív élmény, pl nem tudod megfogni a lovat, leesel, bepánikolsz, mert nem tudod mit kell csinálni.

2012. ápr. 14. 13:17
 4/7 anonim ***** válasza:

vitatkozhatnánk azon hogy melyik a jobb, de én szerintem szabadon lehet megtanulni vágtázni. 1 évig bajlódtunk a futószáras vágtatanulással, mondjuk az én esetem speckó volt (bolond lóval,kis helyen) .egyszerűen az istenért se tudtam kiülni,szálltam összevissza, volt hoyg oldalra majdnem kiestem. aztán egyszer fogta a lovam és beugrott vágtába terepen, és tádámmm csak élek még, egyből megéreztem hogy mit kell csinálni, nem voltak azok a gondok amik futószáron megvoltak.

persze akinek van lehetősége erre alkalmas,nyugodt lovon, megfelelő körülmények között futószáron tanulnia tegye azt,mert sokkal biztonságosabb, de azért ez a lehetőség is meg van,ami velem történt és jó pár ismerősömmel.

2012. ápr. 14. 13:27
 5/7 anonim ***** válasza:
Szerintem a legjobb mód az hogy először szőrén, voltizshevederrel próbál meg valaki egy nyugodt lovon, futószáron vágtázni, ugyanis így ismerheted meg legjobban a ló mozgását. Én is így kezdtem, hogy voltizsáltunk, majd kérdezte edzőm, hogy szeretnék e vágtázni, és miután kipróbáltuk teljesen el tudtam engedni magam, majd mikor következő órán nyeregben próbálkoztunk, sokkal biztosabban ültem benne, mintha egyből azzal kezdtünk volna. Azért tanácsosabb az első pár alkalom után viszont inkább szabadon vágtázni, mert hidd el minél nagyobb kört mész és minél kevésbé dől befelé egy ló eleinte annál egyszerűbb követni a mozgását :)
2012. ápr. 14. 16:11
 6/7 anonim ***** válasza:
Igen még jócskán kezdőnek számítassz. Én még ügetni se engednélek le futószárról. A vágtával még ráérsz előbb tudd rendesen kiülni kapaszkodás nélkül a könnyű ügetést és a tanügetést. Ha ezek mennek akkor mehet a vágta FUTÓSZÁRON. Sokkal nehezebb kiülni úgy a vágtát, hogy egy kis körön megy a ló körbe körbe, ráadásul néha meg-meg indul amikor megérzi a pálcát. De így kell megtanulnod, mert így tudja kontrollálni a lovat az oktató. Először még ügetni fogsz csak szabadon. Amég meg nem tanulod, hogyan használd a segítségeket. A vágta szabadon már annak való aki a szárakat tudja kezelni, ergo nem tépi a ló száját, és tudja az alapvető segítségeket. Mikor, hogyan kell alkalmazni.
2012. ápr. 14. 17:19
 7/7 anonim ***** válasza:
Szerintem azért is jobb szabadon(énis úgy tanultam)mert ha kisseb hely van csak akkor megszédültök,meg ez csak összehasonlitás:hogy előbb megtanulod mint futószáron.
2012. ápr. 21. 14:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!