Szerintetek mitől jó egy edző/oktató?
Akkor, ha szakmailag jó. Tapasztalatom, hogy aki ilyen kis bájolgós, állandóan dícsérget, az ezzel ált. a szakmai hiányosságait pótolta. De ez persze egyéni tapasztalat. Sokan panaszkodnak, hogy milyen bunkó az oktató, de nekem sem lenne türelmem, ha 10x elmondok valamit, és nem úgy csinálja, illetve, ha látom, hogy soha az életben nem fogja megérteni a lovaglás lényegét valaki. Volt egy edzőm, első óráról úgy jöttem ki, hogy úristen, hát én nem tudok lovagolni. Aztán összeszedtem magam, nem véletlen, hogy ő edzi a megye legjobb lovasait is. Szóval szerintem egy edző legyen kemény, követeljen tőled, a lovad képességeinek ismeretében. Persze ez már a haladó lovasokra érvényes.
Kezdőknél legyen kedves, aranyos stb., de ott is nagyon fontos az, hogy szakmailag jó legyen. Sajnos sok oktató van, akit imádnak, mert "mindig megdícsér, hogy milyen szép a vágtám", "azt mondta, hogy a gyerek már pár edzés múlva kezdheti az ügetést, lóra született" stb, de ez általában csak képmutatás, munka és haladás nem nagyon van mögötte.
Remélem, érted mit szeretnék mondani :) Persze ezzel nem akarok általánosítani, biztos létezik olyan edző, aki aranyos és lehet vele haladni, de nem azt kérdezted, hogy mitől tökéletes egy edző :) SZóval nekem ez a fontos, valahogy jobban is kijövök az ilyen kicsit "befelé fordulós" emberekkel
Legyen jó fej, a magánügyeit hagyja a karámon kívül.
Beszéljen normális hangnemben, figyeljen oda a lovasra és javítsa ki az összes hibáját. Lássa el szakmai tanácsokkal. Ha valamit jól csinál, akkor dicsérje meg a tanítványt, ha valami nem úgy megy, akkor ne álljon neki ordítozni, hanem érthetően magyarázza el, mutassa meg, és a sokadszori hibánál se jöjjön ki a sodrából.
Számomra ezek mind nagyon fontosak. Merjen felülni a tanítvány lovára (ha nem ismeri), hogy tudja mik a ló erősségei, gyengeségei, hogy a legmegfelelőbb segítséget kapja meg a ló is és a lovas is.
Állítson össze edzéstervet, ami akkor is betartható, ha esetleg ő nem tud órát tartani, tehát önálló munkára ösztönözze a lovasokat.
Ne ítéljen el más kiképzési idomítási módszereket, szerintem a jó edző tájékozott, érdeklődő az új dolgok iránt, próbálja is ki őket, és ha hasznosnak véli építse be a módszerei közé. Tehát ha látja, hogy a ló és a lovas közt valami nem ok, akkor építsen be kapcsolatépítő órákat is.
Jah és egyszerre csak 1 emberrel foglalkozzon a karámban.
Hát először is értse a dolgát ez a legfontosabb! Egy jó szemű edző észreveszi a tanítványa hibáit és megtalálja vele a közös hangot.Különbséget tud tenni jó és rossz között valamint a lovasa korához, tudásához megfelelően állítja össze a feladatokat.
Én ismerek nem egy olyan "edzőt" akinek kb max 3 éve lovagolnak a tanítványai, gyakorlatilag a lovat egyáltalán összeszedni nem tudják, botrányos az ülésük de ennek ellenére combra valót, farat be (xd) feladatokat csináltat a tanítványával. Természetesen nem tudják ezeket helyesen végrehajtani de azért szerinte faszán csinálják xddddddddd.. Na az ilyeneket én nem hogy edzőnek de még lovasnak sem tartom. Aztán a következő variáció az amikor a pénzt beszedi de edzést b@szik tartani. Az ilyenek után lehet mérlegelni kinek , ki , számít jó edzőnek.....
Mindenek előtt legyen jó szakmailag... tapasztalt (versenyző háttér nem árt ha van ) !
Legyen határozott...mondja meg ha valamit rosszul csinálok.
Az aranyos kedveskedő oktatók szerintem sem a leg jobb választások... Nekem volt olyan oktatóm (én nagyon szerettem) aki ha valamit rosszul csináltam úgy leüvöltött hogy azt sem tudtam fiú vagyok-e vagy lány...de legalább megmondta és láttszott rajta hogy érdekli az hogy foglalkozzon velem és hogy jól menjen .... nem csak a pénzért csinálta, mert volt látszata a munkának amit az órán csináltunk ! Természetesen ha meg ügyes voltam akkor meg is dicsért... ilyen a jó oktató szerintem
Az nem sokat ér, hogy azt mondja hogy
"csináld már lécci mert mindjárt vége az órának"
hanem
"csináld gyerek, mert ha nem azt csinálod amit én mondok akkor le lehet szállni...nem kötelező itt rázatni magad a lovaon! "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!