Miért így van felszerelve a nagykantár? Részletek lent.
Kaptam egy nagykantárat ajándékba. Azt vettem észre rajta, hogy a segédzablához tartozó szár rendesen csatokkal van összekapcsolva, ahogy a szárak általában szoktak lenni. Ez rendben is van, de feszítőhöz tartozó végek egymáshoz vannak varrva, s egy csúsztatható bőrgyűrű is összefogja őket, amitől a szár vége mintegy hurkot képez.(Remélem, érthetően mondtam; kérésre megpróbálhatok linket küldeni.)
Milyen célt szolgál ez a megoldás? Mi a gyakorlati haszna?
A pelham-szíjra gondolsz?
A két karikát köti össze, nagy karikába kötve csikózabla hatása van, a kicsibe kötve viszont abszolút feszítő, a pelham-szíjjal a kettő között van.
Nem; nem a szár zablához csatlakozó részére gondolok, hanem arra, ahol a két szár vége összecsatlakoztatható és szétkapcsolható egy csattal. Ahol mondjuk az ember megfogja a szárat, ha egészen hosszú száron lovagol.
Ennek a képnek a jobb alsó részében, ahogy fel van tekerve a szár, látszik a csat a szárak végénél. Erre gondolok. Remélem, sikerült elmagyaráznom, mire gondolok.
Erre a csatra gondolsz itt jobb oldalt a végén:
Minden szár ilyen :) Azért van egyben a kettő, hogyha az egyiket elejted, vagy BÁRMI történik, akkor a ló nyakába hulljon, ne pedig lelógjon. Így lehetséges egy kézzel is fogni adott esetben.
Nem minden lovaglószáron van ilyen csak egyébként, de a többségén igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!