Ha a kanca elpusztul ellés közben, akkor a csikó még felnőhet?
Persze.. ugyanúgy mint mondjuk a kiskutyákat.. :)
Vagy a nyuszikat (én már túl vagyok nyolc db kis nyuszin akik 2 naposan kerültek hozzám.. :)
Neveltem fel így csikót. Az állatorvos nem sok esélyt adott, mert sem föcstejet nem kapott a lovacska, na meg azt mondta, ritka az az ember, aki hónapokra képes mindent háttérbe szorítva kiköltözni az istállóba, hogy anyja legyen az elárvult csikónak.
Nagyobb ménesekben úgy oldják meg, hogy másik, hasonló korú csikó anyukájához teszik oda szoptatni az árva csikót, persze figyelni kell nagyon, hogy elfogadja-e, vannak kancák, akik igen.
Ha úgy csinálod, mint ahogy nekem kellett (nem volt másik csikó akkor nálunk) akkor jó pár hétre lemondasz az alvásról... az első napokban gyakorlatilag félóránként, utána óránként szopott a csikó (cumisüvegből etettem, a csikótápszert első nap futár hozta pestről, utána a helyi állategészségügyi bolt rendelte az utánpótlást, marha drága egyébként) de volt vagy egy hónapos a csikó, mire a nagyjából 3 óránkénti evésre beálltunk. Éjjel-nappal, mindig etetni kellett, tényleg nem aludtam semmit.
Hat hónapig szopizott, mint a többi csikó. Az is igaz, hogy amikor már kijárt a legelőre a többi lóval, akármerre elkóborolt az erőbe, bárhová, csak el kellett kiáltani magam a tanya előtt, hogy Szellő, gyere cumizni, máris rohant. Úgy megismerte a hangomat, ahogy más csikó az anyjáét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!