Jó valamire az összeszedetlen lovaglás?
Semmire nem jó.
Az összeszedettség, illetve a száron állás próbálja, ha vágtában a sörényélen előre nyúlva meglazítod a szárakat és a ló a tartásába megmarad, illetve lépésben a szárakat kirágatva a zabla után nyúl.
Ha a ló már olyan magasan képzett (=nehéz osztály), hogy iskolaegyensúlyban van akkor szinte szár nélkül is megtartja a megfelelő tartást.
Tévedés azt hinni, hogy a westernlovak nincsenek összeszedve. Igaz, lenn van a fejük, de lábukkal mélyen súlypont alá lépnek. Náluk nincs szükség arra, hogy a zablásra olyan mértékben támaszkodjanak, mint az angolban lovagolt lovak, hiszen őket a szárral és nem a zablával irányítják (a testsúly és a csizmasegítségek mellett természetesen). Nagyon is összeszedettek, csak más tartásban.
Gondoltam linkelek neked egy reining videót, hogy lásd miről beszélek ha azt mondom, a western nem a szárlógatva kavirnyázást jelenti. :)
Az összeszedettség nélküli lovaglás max utazásra jó.
A wescoba is össze van szedve a ló csak másképp. Egyer nézz meg profi wescosokat, vagy menj el egy edzésükre nézőnek, sokat lehet belőle tanulni.
Az, hogy az általad lovagolt ló botladozik lehet egyéni probléma, ha én odadobom a szárat a lovamnak, akkor sem botladozik.
Oké, nem kell levenni a fejem, megértettem, hogy a western lovak is össze vannak szedve.
Akkor már csak egy kérdés: Ha nem szabad botlania hosszú száron a lónak ügetésben, akkor miért tanácsolja mindenki azt, hogy ha botlik a ló, akkor lovagoljuk szárra, és hajtsuk, hajtsuk, hajtsuk?
Szerintem senki nem vette le a fejed. :)
Azért mert ha összeszeded a lovat vagy legalábbis csinálsz vele néhány félfelvételt akkor az alapból az elején lévő súly egy részét a hátsó lábaira helyezi. Érdemes figyelni a patákra is, ha túlnőttek akkor is botladozhat. De nem csak a botlás miatt lovagoljuk szárra a lovat, hanem mert az mindennek az alapja, anélkül lovaglásról nem is igazán beszélhetünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!