110 km-t mennyi idő alatt lehet megtenni lóháton?
Milyen fajtájú és felkészültségű lóval?
Egy jól felkészített lóval meg lehet tenni túrában 60 km-t egy nap. Persze vannak távlovak, mint pl az arabok, ahol pl tartanak 120 km-es versenyeket is, de szigorú pihenőkkel és állatorvosi felügyelet mellett.
Szóval akár megtehető 1 nap alatt is, de ha van egy jól kondiban lévő lovad, melyet rendesen felkészítettél a túrára hosszú tereplovaglássokkal, szerintem 2 nap alatt kényelmesen megtehető.
Én sem értek ehhez, szeretnék érdeklődni hogy egy 1 órás terep alkalmával kb. hány km-t lehet megtenni, ha mondjuk 10perceket ügetek és 3-5 perceket lépek. Néhol meg vágtázok 100métereket.
Tehát ilyen lájtos kis (mindennapos) terepet képzeljetek el lenne NE egy rohanós, távlovagló verseny félét! :D
ma 17 32! aki nem ért a lovakhoz az ne is válaszoljon
mentem 120km-es túrát és megcsináltuk nagyon sok pihenővel 3 nap alatt.
Jól felkészített távló valóban lefutja a 120km-t kb. 8 óra alatt, de: ha hobbilovasról, hobbilóról van szó, a 120-at érdemes legalább két, inkább 3 napba szétszedni. Még így is fel kell készíteni a lovat (egyórás tereplovaglás azokkal a feltételekkel, amiket előttem írt valaki, még talán 10 km sincs, ugyanis a ló lépésben egy dekát nem gyorsabb, mint az ember, sőt), de 40km-t szépen meg lehet tenni vele minden különösebb probléma nélkül egy nap. Fontos a jó felszerelés, illetve az, hogy pihenőben mindenképp át kell nyergelni, ellenkező esetben könnyű feltörni a hátát.
Minél változatosabb maga a terep - itt a lovagolt jármódokra, iramokra gondolok - annál könnyebben teljesíti a ló. Az órákon át tartó sétába egészen belefásul, nem is igényli, szabad jókat ügetni, megfelelő helyeken hadd galoppozzon, ismert, megbízható terepen akár ugorhat egy-egy árkot-bokrot, szokták szeretni.
Ha hosszabb túrát lovagolsz, érdemes előtte kocsival végigmenni az útvonalon. Rajzolj magadnak térképet, a hivatalos térkép nem jó, azzal semmire sem mégy, az segít sokat, ha olyasmit leírsz, hogy pl. a nagy mezőn a patakig nyugodtan lehet vágtázni, jó a terep, a patakon itt és itt lehet átkelni/átugratni, a nagy fűzfát jobbról kerülni, a fehér tornyú templomot kell megcélozni egyenesen, de a víztoronynál balra, stb. Vezettem túrákat régebben, ezek a tapasztalataim onnan származnak és mindig bejönnek. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!