Mikor lehet a csikó szájába beletenni a zablát?
A lovakat 3 éves koruknál hamarabb nem érdemes elkezdeni belovagolni, hiszen még fejlődnek. Sőt, vannak akik arra esküsznek, hogy csak 4 évesen.
Az én csikómat 3,5 éves korában kezdtem el kiképezni, mondjuk elég nagy termetű, csontos csődör, óvatosan is haladunk vele. Futószárazáshoz először mindenképpen kapicánt ajánlok, hogy amíg nem tanul meg szép körön menni, ne kelljen a zablával szétcincálni a száját. Ha már megy szépen futószáron, bele lehet tenni a szájába a zabált, de még a kapicán maradjon rajta, és a futószárat még NE a zablába csatoljuk. Ha m,ár megszogta a vasat a szájéban, fokozatosan át lehet térni arra, hogy a zablába kapcsoljuk a futószárat; kezdetben csak a lépés munkához, hogy szokja a súlyt. Ha már szépen megy a zablába csatolt futószárral is, le lehet róla venni a kapicánt, és haladni tovább.
Én legalábbis így csináltam, és a csikó azóta is szívesen beveszi a zablát a szájéba :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!