Passzív agresszív lóval lehet szabad idomítani és hol találok konkrét feladatok érzékenyítésre?
A lovam nem bízik senkiben és ezt agresszióval fejezi ki ugye, de ezzel együtt még passzív is. Szeretném érzékenyíteni. Most olvastam erről a Lovas élet c. újságba és azt hiszem ez megoldaná a passzivitását. Arra gondoltam hogy megrendelem a Kommunikáció alapjait, de addig is szívesen olvasnék még róla és néznék több videót.
Szabad idomítást meg azért akarok kezdeni mert azt hiszem így felépíthetünk egy bizalmat.
Hát akkor hajrá, bár ebből jó dolog ritkán, rossz annál gyakrabban sül ki. Nem azért fog neked a ló engedelmeskedni, mert bízik benned, meg mert te szereted őt, meg mert megvettél egy DVD-t, hanem mert megtöröd az ellenállását akár a hátán, akár futószáron, akár a körkarában. Az, hogy nem reagál az előrehajtásra nem azt jelenti, hogy passzív, hanem hogy ellenkezik és hülyére vesz. Te magad írtad, hogy a sok kedvesség meg szeretet, meg elnézés miatt lett ilyen, tehát ezen a vonalon nem érdemes próbálkozni.
Az én tanácsom, hogy kezdd futószáron, mert ott vagy a legnagyobb biztonságban. Olyan nincs, hogy nem megy, addig kell gyakorolni amíg megy. Természetesen kantárral, nem csoda-csomózott kötőfékkel, lazán kikötve. Nem kell vele durvának lenni, csak amennyire ő durva veled szemben, ahogy a lovak egymás közt is viselkednek. Náluk nincs demokrácia.
Ezen kívül természetes, hogy nem engeded meg neki, hogy az elejét rád emelgesse, csipkedjen, mindezt egy-egy jó időben leadott orrbalegyintéssel lehet a legegyértelműbben a tudomására hozni. Legyél vele sokat a boxban és - szükség szerint megkötve - ápolgasd, vedd fel a lábait, szoktasd hozzá, hogy a boxban sem csinálhat azt, amit akar.
Egyetértek az előzővel. A legtöbbet azzal érsz el, ha nem hagyod magad és következetesen véghezviszed az akaratod. Egy ló nem barátságból vagy szimpátiából engedelmeskedik a lovasnak. Ha nem vagy elég jó lovas, akkor kezdd földről, de ne szabadon, könyörgöm. Szép dolog szerszám nélkül dolgozni a lóval, de alapvető, hogy akkor kezdjük el levenni a szerszámokat, amikor a ló már tökéletesen átengedően dolgozik és még így is lehet, hogy vissza kell tenni őket.
Érzékenyebbé úgy tudod tenni, hogy az egyre kisebb jeltől haladsz az egyre erősebb felé, ha a gyengébbre nem reagál. De nem adhatod fel, ha valamit elkezdtél, pl. hogy futószáron fog menni a ló, akkor addig nem szabad abbahagynod, amíg nem értél el elfogadható eredményt, hiszen ezt a feladatot már ismernie kell. Ha ráhagyod csak rosszabb lesz - ezért tart most itt a ló.
Nem minden női lovas könnyű kezű, de semmilyen körülmények között nem szabad így elkapatni egy lovat! Egyébként a neme is számít nagyon sokat! Kanca, herélt, vagy csődör? Ha csődör akkor meg pláne hogy ilyen körülmények közt nem tiszteli már a lovasait. Általánosságban is kell a lónak a vezető szerepben lévő ember, aki határozottan, biztos kézzel, de nyugodtan és minimális, mondhatnám néhány helyzetben kellő durvasággal irányítja, a csődöröknél ez duplán visszajön mert ők úgymond sokszor próbálgatják az embert.
A két év elég kevéske ahhoz hogy egy elkapatott lovat visszanevelj a rangsorba, bár nem mindig igaz ez! Azt tudom ajánlani csak amit előttem elmondtak, kezd futószárral, földi munkával,ne hagyd rá a dolgokat, kantárral, dolgozz vele, és a szabad idomítást hanyagold egyenlőre, szép és jó dolog de még nem oda való szerintem... majd ha elértek egy bizonyos fejlődést. Vigyázz magadra!
Remélem segítettem.:))
13/L
Monty Roberts: Első kézből ezt tudom ajánlani amit tudok.
Még most sem írtad hogy mi a neme!:)) Igen, a tapasztalatról van szó elsősorban amit az évek adnak meg.
13/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!