Mi az előnye és a hátránya a szőrén/ nyeregben lovaglásnak?
én a 47 kg-ommal, mindig szőrén lovaglok vagy patraccal.
De ha egy lovas nehezebb akkor jobb a nyereggel. :)
Alapjaiban nem a lovas súlya számít (kivétel pl. a galopp). Az számít, ahogyan lovagolsz.
Amúgy a nyereg azért van, hogy egyenletesen eloszlassa a súlyt a ló hátán. Ha nyereg nélkül, szőrén ülsz a lovon, akkor a lovat a hátán két pontban nyomod, a nyereg ezt célozza meg szétoszlatni. A minőségi nyereg nem ártalmas a lóra, de vigyázni kell a nyergeknél is, hogy milyet veszel. A nyergeknek kétfajta méretük van, az egyik az ülőfelület, amit a lovas testalkata határoz meg, a másik pedig a markamra méret, amit a ló háta, mar alakulása befolyásol.
Azért szőrén lehet lovagolni, csak nem állandóan. Mindig azt kell nézni, hogy mi a jó a lónak.
Előnye
szőrén:ha ott megtanulsz lovagolni nyeregbe már nem lesz gond, jobban megtalálod az egyensúlyt, könnyebben belejöttem én a szőrén lovaglás után a nyeregben való tanügetésre
nyeregben: kevesebb az esélye, hogy leesel, eloszletja a súlyt
Hátránya
szőrén: egy ponton nyomod a ló hátát, könnyebb leeseni, nehezebb megállítani ha elrohan
nyeregben: ilyen szerintem nincs:DD
Hét éve díjlovagoltam, amikor rákényszerültem arra, hogy szőrén lovagoljak, s így is teszek fél éve. Én mindenképpen ajánlom, mert nagyon sokat javított a tartásomon, az egyensúlyomon, a magabiztosságomon. (A lovam hevederiszonyos, így őt is megkíméltem sok kellemetlen perctől.)A tapasztalatom az, hogy a derék- és csizmasegítséget is könnyebben felveszi a ló szőrén, ha nincs nyereg a ló és a lovas közt mint "zavaró tényező"; kezdő lovasnak szerintem könnyebb lehet így megtanulni ezeket.
Abban egyetértek a fentiekkel, hogy a hosszú időtartamú szőrézés nem tesz jót a ló hátának; az ember ülepe is megérzi, hogy mikor elég. :D
Mindent összevetve gyakorolni szerintem remek, de jó, ha felügyelettel szőrézik az ember: ha talajt fog a lovas, legyen, aki visszadobja. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!