Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mi az, hogy jobb kézre beugrat...

Mi az, hogy jobb kézre beugratás meg bal kézre?

Figyelt kérdés
Ez olyan, mint a könnyũügetés, hogy hamis vagy-e vagy nem? Ha igen, akkor honnan tudom, hogy nem vagyok-e hamis?
2012. jan. 3. 15:53
 1/6 anonim ***** válasza:

A vágtánál maximum a ló tud hamis lenni.

Jobb/bal kézre beugratás annyit jelent, mint ügetésnél a jobb/bal kéz, arra a kézre mész, amelyik kezed befelé esik.

A ló be tud ugrani rossz lábra, ilyenkor vissza kell venni ügetésbe, és újra ugratni. Akkor jó, ha a belső első lába megy előrébb egy vágtaugrásnál.

2012. jan. 3. 15:58
 2/6 A kérdező kommentje:
hát jó de az oktató azt mondja mindig, hogy hamis vagyok :) amúgy köszi!
2012. jan. 3. 16:35
 3/6 anonim ***** válasza:
Amikor a ló hamis, azt úgy is szokták mondani, hogy "hamis vagy", mert úgy *együtt vagy a lóval*. :) Érted.
2012. jan. 3. 16:58
 4/6 anonim ***** válasza:

A ló helyes lábsorrendje vágtában: külső hátsó, belső hátsó és külső első együtt, majd belső első, végül a lebegési fázis és kezdődik elölről. Akkor vagy hamis (illetve a ló) ha nem a külső hátulsó, hanem a belső hátulsó láb indítja el a vágtaugrást.

Külső és belső értelemszerűen mindig attól függ, melyik kézen lovagolsz.

Ha helyesek a segítségeid a beugratáshoz, akkor a ló is helyesen fog beugrani.

Ügetésből a helyes beugratás a következőképpen néz ki: csinálsz egy félfelvételt, hogy a ló érezze, új feladat következik. A lovat enyhén befelé állítod (köríven a legkönnyebb beugratni), a belső csizmád a hevederen marad, a külsővel heveder mögött hajtod előre a lovat. Ezzel a külső hátsó lábát arra készteted, hogy jobban maga alá lépjen. Ha ezzel egyidőben a belső ülőcsontodra terhelsz rá, a külső hátulja felszabadul és elindítja a vágtaugrást.

Ha így csinálod, helyesen fog beugrani a lovad. De ezt nem magyarázta el az edződ? Másként nem fogod tudni, csak ha elmagyarázza és megmutatja.

2012. jan. 3. 17:52
 5/6 anonim ***** válasza:

Először is: ja rossz kézre ugratod be a lovat, akkor nem olyan kényelmes a vágta, mint ha helyes lábon menne.

Másodszor: ugye ügetésben úgy ellenőrzöd a helyes lábat, hogy megnézed a külső láb mozgását, és amikor a külső lábára lép rá, akkor ülsz le a nyeregben, amikor a belsőre lép rá, akkor könnyítesz ki, vagy ha úgy jobban tetszik, állsz fel a nyeregben (vagy hogy mondjam). A vágtánál: először. Amikor előre tolod a csípődet, mintha tolni akarnád előre a lovat (mert hogy ezt is teszed), akkor kell a lónak a belső lábára helyeznie a testsúlyt. Amikor ismét "visszamész" a nyeregben, hogy újra meg tudd ismételni ez a folyamatot (előre tolod a csípőt, majd "visszamész"), akkor pedig kiegészíti a lépéseit a külső lábával, mert mint tudjuk, a szárazföldi élőlények azért tudnak haladni, mert legalább két lábuk van, és nem kell ugrálniuk, de ez most mindegy, remélem érted.:) Tehát ügetésben a külső lábat, vágtában a belső lábat nézd.

Egyébként: Ha a ló túl sokat megy hamis lábon, akkor lesántulhat...

2012. jan. 3. 18:20
 6/6 anonim ***** válasza:

Előző vagyok bocsi, kifelejtettem valamit. Ha megfelelően ugratod be vágtába, akkor nem ugrik be rossz lábra. Én így tanultam a (helyes lábra való) beugratást:

1. félfelvétel (a ló összeszedettebb lesz, és elkezd jobban figyelni, mert ez azt jelenti neki, újabb feladat következik)

2. Külső csizma hátra (combból, tehát már a derekadtól lefelé az egész lábad amennyire tudod hátratolni)

3. Belső csizma megtapos (terhelsz egy kicsit a belső oldalra).

A második és a harmadik "feladatot" csizmaollónak nevezik (legalábbis nekem ezt mondták).

2012. jan. 3. 18:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!